2015. július 22., szerda

Gravitációs központi fűtés

Fűtés a lakásban, kályhák és központi fűtés , hőszivattyúk A csőhálózat ellenállásának értékeit hőtechnikai táblázatokból ki lehet keresni. Abban az esetben, ha a csőhálózat összes ellenállása kisebb, mint a víz nyomása, úgy a víz természetes módon gravitációsan fog keringeni a csőrendszerben, szivattyú használata nélkül. A legfontosabb, hogy a kis felhajtóerő miatt a vezetékhálózatot pontosan kell méretezni ahhoz, hogy minden radiátorban beinduljon a fűtés. Ezek a készülékek nem tudnak elektromos energia nélkül dolgozni, tehát értelmetlen a gravitációs fűtést még emlegetni is. S ami még vele jár, nagy átmérőjű csővezetékeket kell beépíteni, hogy a gravitációból eredő kicsi hatásos nyomás (emelőmagasság) képes legyen a fűtővizet „megforgatni” a rendszerben.


Gravitációs központi fűtés.

Az egyedi fűtőkészülékek ellentétben a központi fűtés lényege az, hogy a gáz elégetése központi hő-termelő berendezésben megy végbe, és felszabaduló. A cirkuláció már elindult, viszont elég hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy minden radiá­tor felmelegedjen és maximális hőleadással tudjon üzemelni. Ezért mondjuk azt, hogy a fű­tési rendszernek nagy a tehetetlensége. Légfűtéses központi fűtés Ebben az esetben a kandalló termeli a meleg hőt, amit el lehet vezetni a különböző helyiségekbe.


Abban a szobában, ahol a kandalló található, a kandalló a gravitációs légfűtés elvén működik és nagyon jól elosztja a meleget a szoba minden pontjára. Köszönöm a szakszerű válaszod! Készítsen egy leágazást a központi fűtés rendszeren a bojler alá úgy, hogy a flexibilis bekötőcsövek elérjék feszülés-mentesen a csővégeket.


Az előremenő vezeték végére kézi szabályzószelep, a visszatérőre elzárócsap kerülhet.

Ezek a szelepek nem feltétlen szükségesek, de megkönnyítik a karbantartási munkát. Szeretnék belevágni én is egy központi fűtés rendszer építésbe. Röviden leírom mi lenne a rendszerben, Kazántól-kazánig kb méter leágazásokkal együtt. A központi fűtés lehet házközponti - ilyenkor az épület hőközpontjában állítják elő a hőenergiát, de lehet lakásonként kiépített kazános megoldás is. A rendeltetési egységenkénti „cirkós” fűtés főleg radiátoros kialakítással jellemző, de népszerű a padlófűtés is.


A központi fűtés a bekötés után a hőmérséklet fel gombbal való állítása után amint elhagyja az aktuális hőmérsékletet azonnal el fog indulni. Ebben a fűtési rendszerben a víz fölmelegszik a kazánban, így könnyebb lesz, és a csőhálózatban fölfelé emelkedik a fűtőtestekhez. A képen GSM termosztát látható. A központi fűtés komponensei,fajtás a következők: Régebben gravitációs fűtés újabban szivattyús fűtések üzemelnek. Egy régebbi házról van szó, ahol most lenne kialakítva a központi fűtés , fáskazánnal, illetve gázkazánnal.


Van engedély egyáltalán arra, hogy gravitációs rendszerű legyen a fűtés ? Lehet-e még öntöttvas radiátorokat kapni újonnan? A modern központi fűtés esetében a hőtermelő egység lehet egy kondenzációs gázkazán, hőszivattyú vagy akár egy solar rendszer is. Nekik a feladatuk a fűtési meleg víz előállítása illetve annak folyamatos biztosítása, az általunk megadott hőmérsékleti szintnek megfelelően. A fűtés egyidős a tűz megismerésével, amit őseink tűzgyújtási ismeretek híján eleinte még csak őriztek. Később azonban az ideiglenes vagy állandó hajlékok része lett a tűzhely, így a honfoglaló magyarok jurtáinak közepén is volt tűzrakó hely.


Az első igazi fűtési rendszert a rómaiak találták fel. Központi fűtés gravitációs keringését megakadályozhatom-e visszacsapó szelep beépítésével?

Utólag egy Quadriga típusú 25kW-os vízmelegítő! Fűtés elektromos padlófűtéssel Természetesen van olyan helyzet, amikor érdemes átgondolni (pl. felújításnál a kád előtt a komfortérzet növelése érdekében az aljzat megbontása nélkül berakhatunk egy kis felületet a split-es fűtésnél említett lakásnál), de egy ilyen megoldást önállóan egy újépítésű házba tervezni biztosan nem engednék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések