2015. július 27., hétfő

Háztáji birkatartás

A tanyán a hússzükségletet alapvetően a háztáji baromfi elégítette ki. A birkatartás főleg a szentgáli határ déli részén, az Alsó-erdőn volt jellemző, az ottani. Nem is hittem, hogy a birkatartás olyan jövedelmező lehet.


Tsztől háztáji földet, ahol mindent megtermeltek,. Odakeveredett valahogy pár birka , akiket. Birkatartás szabályai Régebben úgy gondolták, hogy a kérődzőknél az előgyomroknak pusztán a takarmány raktározásában és a kérődzéshez való előkészítésben. Tartásukra, táplálásukra alapvetően ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint normálméretű társaikra, azzal a különbséggel, hogy minőségi. Az általánosan elterjedt fejés, az ún.


Ennek a háztáji juhoknál sincs akadálya. Ketrec helyett fejhetjük a juhokat a kecskéhez hasonlóan, csak a fejét tartó kalodában is. A fejést oldalról végezzük, a tőgyeket finoman húzzuk, és. Hogyan kell tartani egy birkát?


Milyen táplálékot kaphat? Mekkora kifutóra és boxra van szüksége? Jó, ha nullszaldós a birkatartás ” – mondta Pantya Endre berettyói. Az uniós követelményeknek és a támogatási rendszer átalakulása miatt célszerűnek tűnt a vállalat ezen részét szervezetileg is elkülöníteni, így. Az érdek-képviseleti vezető úgy véli, a birkatartás támogatását környezetvédelmi szempontból.


A juhok tartási, takarmányozási módszerei épp olyan különbözõek, mint a tartott fajták. Az elmúlt század közepén a juhtartás egyik fõ terméke még a gyapjú volt,. A kisüzemi állattartás, a háztáji gazdálkodás a vidéken lakó emberek megélheté- séhez régen is, ma is nagymértékben hozzájárul. Birkatartás - Borjúnevelés - Ete… Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult.


A módosított dokumentum ITT érhető el. Ugye senki sem szereti ha a galambok piszkot csinálnak a párkányra vagy az ereszre! Háztáji madarak elriasztására ajánljuk a Madárriasztó szalagot. Az épületeken helyet foglaló állatok eltávolítása nehezen megoldható, hiszen a házilag kivitelezett „alkalmatosságok” viszonylag rövid ideig. Hazánkba a török uralmat követő betelepítések nyomán érkező német ajkú lakossággal került be, elsősorban Tolna és Baranya megyében terjedt el, emiatt tolna-baranyai sváb juhnak is nevezik.


Igénytelensége és a háziiparban használt gyapja miatt a háztáji gazdaságokban gyakori juh volt. A fajta megmentése kevesebb mint. Hóka Mihály hatvani háztáji birtokán cigája és merinó keverék birkákat tart. A jó idő beköszöntével a vastag „téli bunda” terhet jelent az állatok számára. A nyíráshoz legjobban a juhászok értenek, így Hóka úr.


A sertésvész pusztítása után megnövekedett a birkatartás jelentősége. A juhnyájak az erdők rovására kialakított gyepeken legeltek. Közép- és nagybirtokos gazdák elsősorban saját céljaikra igáslovakat tartottak, ezért tenyészménesek csak kis számban.


Ha házakat kaphatnának, amelyeket használható, de egyszerű szintre felújítanánk és a vidék adta lehetőségeket úgy próbálnánk meg kihasználni, ami pótolhatja a jövedelemből kieső részeket. Erre a háztáji kiskert és az állattartás is kitűnő alternatívákat biztosít – magyarázta a szakember. A helyi állattartással kapcsolatos, hogy az elkövetkezendő időszakban a változó társadalmi, életviteli, családi szokások és időbeosztás következtében várhatóan csökkeni fog a háztáji állattartás jelentősége - így lassan csökken majd a bűzhatás is -, munkaidejük mellett kevesebben fognak nagyobb számban jószágot. Majd ezzel szemben a háztáji állattartás pl. A keletkezett gyapjú és a trágya felhasználásának lehetőségeinek kipróbálása is fontos tevékenységek.


A birkatartó gazdák minden fejős birka után Ft-ot, a meddő után 1Ft-ot fizettek a juhásznak, ezenfelül darabonként forint szájbért a községnek. A tejhaszon teljesen a juhászé. A határbeli szikes legelőkön a sándorfalvi. Az emberek elszoktak az állattartástól, kényelmetlennek érzik, pedig sok haszna van. Szakács Sándor a munkáját feladva átállt a háztáji állattartásra.


Budapest mellett, Solymáron tart kecskéket, birkákat, tyúkokat. Szerinte nagyon nagy a különbség a háztájiban nevelt és az üzemi állatok között, a munka nem tiszta, de nagy élmény, leköti, és még a családját. Karácsonyi Dávid UKRAJNA VIDÉKFÖLDRAJZA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉMAVEZETŐ: DR.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések