2016. december 1., csütörtök

Dömös prépostság

A dömösi prépostság az Árpád-házi királyok kedvenc lakhelyének számított a Dunakanyarban. Szent Margit tiszteletére. A török háborúk idején sajnos elpusztult az épület, romjait széthordták.


A templom fennmaradt alapfalait feltárták, rekonstruált altemploma. A romterület a lankásan emelkedő hegyoldalban, a temető fölött található.

Az építkezéseket II. Itt élt Könyves Kálmán öccse, Álmos, és annak fia, a későbbi II. Elképesztő történeteknek voltak tanúi a monostor falai. Megnéztük a helyszínt, a dömösi prépostság és a. Budapesttől 4 Esztergomtól 1 Visegrádtól km távolságban helyezkedik el. A lelőhely adatai a Miniszterelnökség központi közhiteles hatósági nyilvántartásából származnak.


A török korban az épületegyüttes elpusztult, köveit építkezésekhez használták fel. A prépostság látványos romjai a község nyugati végénél találhatók.

A Dunakanyar számos látnivalója közül az egyik kiemelt egyháztörténeti műemlék a dömösi prépostság romja. Ráadásul a Pilisi Parkerdő hirdetménye sem ígért sok jót, de mi reménykedtünk benne, hogy az árhullám java lemegy addigra, mire mi odaérünk. Dömös -Komárom- Esztergom megye. Királyi palota és prépostság. Top látnivaló: 1. Duna-part a hajóállomással.


Foursquare uses cookies to provide you with an optimal experience,. E királyi központ mellett alapított prépostságot és káptalant Könyves Kálmán király testvére, Álmos herceg, aki a palotájának egy részét is a prépostság rendelkezésére bocsátotta. A gyönyörű dunakanyari tájon fekvő település a magyar királyokhoz kötődő történelmi múltjáról nevezetes. A vidéken már a XI.


Ajka Telefonszám Cím További ajánlatok a környékről tekintsd meg most! A hegyekkel körbeölelt kis falu tökéletes hely a kikapcsolódásra és az aktív pihenésre egyaránt. A Kemping a Duna partján, nyugodt környezetben, tökéletes felszereltséggel és barátságos csapattal várja vendégeit! Megint egy dolog, ami miatt bosszankodni kellett. A jó hétvégi (pénteki) időjárást kihasználva lementünk a Dunakanyarba egy jót kirándulni.


Mondtam a feleségemnek, Viseg. Ebben a királyi palotában sebesült meg halálosan I.

Béla király a leomló trónja alatt, amikor. A falu ismét a prépostság tulajdona. A helyzet sokszor kényszerítette menekülésre. A település a seregek vonulásának útjába esett. Ezen a hatalmas erdőbirtokon, melyet a.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések