2015. október 20., kedd

Felkarcsont törés

A fáradásos törés egy típusos példája a súlylökők szakításos törése az aktív kéz egy kéztőcsontjának alapján. Trauma hatására a könyökízületet alkotó csontok közül jellemzően a felkarcsont könyökhöz közeli végén alakul ki törés. Műtéttel és gipszrögzítéssel is kezelhető a felkarcsonttörés. A felkarcsont (humerus) hosszú csöves csont, melyen testet (corpus) és két végrészt (proximalis és distalis epiphysist– a váll, illetve a könyök felé eső végrészt) különítünk el.


Váll felé eső része fejben végződik (caput humeri). Jobb oldali felkarcsont törés – szaknyelven: supracondyler humerus törés , könyökében flexiós kontraktúra, azaz a felkar hajlító izmai jócskán összehúzódtak, zsugorodtak.

A második képeken egy kezelés eredménye látható. Következő alakalomra kicsit mindig romlott, de folyamatos javulás volt. Otthon csak hébe-hóba. A könyöktörés legtöbbször nyújtott karral történő esés következménye, miközben valaki védekező mozdulatként próbálja magát kitámasztani.


Az alkar területén jellemzőek az összetett. Egy-egy törés alkalmával olyan szinten sérül a végtag, hogy rendszeresen marad vissza zsibbadás, fájdalom, érzéskiesés, ödémásodás stb. A kezelések időtartama változó, a sérülés, törés súlyossága határozza meg, hogy kinél mennyi idő és munka szükséges a gyógyuláshoz.


Minél hamarabb kezdjük el a gyógymaszázs. Az elnevezés onnan adódik, hogy a csont maga rendszerint eltörik, de a gyermekkorban igen vastag csonthártya nem szakad el teljesen, ezáltal az élő faághoz hasonlóan a tört végek elmozdulnak egymáshoz képest (vagyis elferdül a csont), de nem távolodnak el egymástól.

Olyan formája is létezik a. A csont felső vége tört el, és kb. Az lenne a kérdésem, hogy az a kiálló rész nem fog engem zavarni, ha felemelem a karom? Vajdasági vagyok és a helyi szakorvosok.


Ezek a technikák kellő rögzítést biztosítanak a törés gyógyulásához és kellő mozgásszabadságot ahhoz, hogy az ízületek ne „merevedjenek” el a gyógyulás ideje alatt. Karfelkötés: egyszerű (enyhe fokú) kulcscsonttörések, vagy a felkarcsont egyes szintén enyhe fokú válltáji törései. Ez bizonyos csontok esetében 6-hét alatt lezajlik, ugyanakkor darabos törések, továbbá főleg sípcsont-, combcsont esetében fokozott, aktív csontátépülés mutatható ki a törést követően akár fél-év múlva is. A beteg szempontjából azonban a végtag gyógyulásának ideje nem feltétlenül.


A felkarcsont középső harmadi törései néha nem gyógyulnak meg. Az álízület csontbeültetéssel és belső rögzítéssel kezelhető. A törés elfogadható pozíciójának kritériumai.


Gyógyulás, utókezelés A teljes mozgásterjedelem 6-hét alatt helyreáll, de a törés teljes gyógyulásáig a nagyobb megerőltetést kerülni kell (6-hónap). A felkar törés gyógytornája és egyéb csonttörés utáni gyógytorna kifejezetten javasolt, hiszen csak így lehetséges, hogy visszanyerjük a testrész sérülés előtti állapotát. Sok olyan betegséget ismer az orvostudomány, amelyben az öröklôdésnek nagy szerepe van. Ilyen a csontritkulás is.


Kattintás ide a válaszadás megszakításához. Felkarcsont könyökízületi végének tö­rése – a könyök feletti törés , amely gyer­mekeken fordul elő, és megsértheti a közeli egyik legnagyobb verőeret. Ezért ellenőrizni kell a pulzust a csuklónál.

Hajlamos a törések, a felkarcsont gyermekek, idős emberek, nők és a menopauza csontritkulásos betegeknél. Közvetlen ütés vagy oldalirányból ható erő hatására egy magasságban lévő haránttörések, csavaró erő hatására a két csonton különböző magasságban spiráltörések keletkeznek. A lapocka egy jellegzetes, háromszögletű csont, oldalsó felső szögleténél ízesül a felkarcsonttal. A felkar alkotója a felkarcsont , míg az alkar alkotója az orsó és a singcsont. Előbbi az alkar hüvelykujj felőli oldalán, míg utóbbi az alkar kisujj felőli részén helyezkedik el.


A két alkarcsontot egy kötőszövetes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések