2018. december 20., csütörtök

Betléri kastély nyitvatartás 2017

A járási székhelytől, Rozsnyótól (Rožňava) északra, km távolságra fekszik. A kastély története szorosan összefont jelentős nemesi csalá a Bebekek és az Andrássyak életével. Betléri kastélyban éjszakai. Kelet-Szlovákiában, Rozsnyótól (Rožňava) északnyugatra a Sajó folyó völgyében áll négy saroktornyával a mesés kétemeletes betléri kastély (kaštieľ Betliar).


A nemzeti műemlékként számon tartott betléri Andrássy- kastély Szlovákia legszebb és legértékesebb műemlékei közé tartozik, egyben Gömör leglátogatottabb műemléke és egyik legnagyobb büszkesége. A betléri Andrássy- kastély.

A kastélyt Rozsnyótól északra találjuk, csodálatos szépségű angol parktól övezve. Felelősség vállalás. A honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért, valamint a képekben, leírásokban fellelhető hibákért, eltérésekért a felelősséget nem vállaljuk. This video is unavailable. A múzeum az Andrássyak volt vadászkastélyában működik, amely nemzeti kulturális műemlék és egy nagy kiterjedésű romantikus park veszi körbe.


Két ókori egyiptomi múmia, több mint 3 a régi Egyiptomhoz kapcsolódó műtárgy, amelyek közül több nem került még eddig kiállításra, elefántfej, krokodil, pitonbőr és sok más érdekesség – ezekkel várja Önöket a betléri Andrássy- kastély megújult tárlata. A filmsorozatot nem is akárhol, hanem az Andrássyak régi, nagybecsű betléri kastélyában forgatták, mely nemrég esett át felújításon. A mesebeli épület, mely Rozsnyótól és Krasznahorkától.

A leglátogatottabb műemlékek közé tartozik, hiszen a látogató a kastélyon és gyűjteményein kívül megtekintheti és sétálhat a nagy kiterjedésű angolparkban is (kb. hektár). Találkozás 5:órakor a Népligetben, a Hell Miksa sétánynál Elnök utcával szemben. Rövid pihenőkkel folyamatos utazás Szlovákiába.


Slovenské národné múzeum z preventívnych dôvodov pred šírením nákazy koronavírusu (COVID-19) na Slovensku s okamžitou platnosťou uzatvára pre návštevníkov expozície, výstavy, knižnice a bádateľne vo všetkých špecializovaných múzeách SNM na Slovensku. A kastély parkját északról ősfákból álló 5hektáros gazdasági erdő határolja. Ez a rendkívüli szépségű természeti környezet lágyan öleli körül a fenséges épületet. A kastély kertje a művészi gonddal tervezett és gondozott angol- és franciapark , benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet virágkorában, úgy lehet, Erzsébet királyné is megcsodált. A kastély , hogy élőbbé, színesebbé tegye meglévő kiállítását és adottságait, összeköti a kortársat a történelmivel, teret nyújt korszakokat átívelő sétálókoncertnek, múltat s jövőt idéző táncnak és divatnak, a közönség különböző érdeklődésű tagjait megszólító hangversenyeknek, előadásnak és tárlatnak.


Kastély történti háttér, forrás: Derecskei Gyula. A századokkal korábbi betléri épület jelenlegi formában, hosszabb idő alatt, bizonyos adottságokhoz kötötten nyerte el mai formáját és beosztását. E helyszín felfedezésével megismerkedhetnek egy felvidéki arisztokrata család történetével, életével, megtudhatják miért kapta a Vasgróf becenevet Andrássy Manó, miért gondolnak ma is hálával a környék lakói a családra és hogyan. Egy sarokbástyákkal megerősített várkastélyt emeltetett. Ha hazai kastélyokról beszélünk, mindenkinek eszébe jut a páratlan szépségű, impozáns keszthelyi Festetics- kastély , melynek színes termeit rengetegen megcsodáltuk már, vagy az Esterházy- kastély , hazánk legnagyobb barokk stílusban épült létesítménye, ami szintén nagy kedvenc a kastélylátogatók között.


De említhetnénk a turai Schossberger-kastélyt is, ami éppen. Tiszadobi kastély – Erzsébet királyné a bukszusban. Nagyon Szépen köszönjük, hogy férjem 50.


B őséges, vál tozatos, fr iss és finom volt a vacsora.

A kiszolgálá s príma, a pi ncérek kedvesek. A kastély mögötti angolkertet is akkor létesítették, amit máig szépen gondoznak. A soktornyos épület neogótikus-romantikus stílusjegyeket hordoz.


A kastély a Tisza partjához közel, magaslaton épült, így kiemelkedik a Tisza árterének lapályából. A parkot kelet felől maga a folyó határolja. Hallottál már arról, hogy létezik egy elvarázsolt, föld alatti Meseország?


Ha kíváncsi vagy arra, hogyan keletkeztek a barlangok, milyen – sokszor emberi szem számára láthatatlan – élőlények laknak itt, akkor tarts velünk e mesés barlangtúrán, ahol a Baradla manó bemutatja Neked birodalmát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések