2018. szeptember 21., péntek

Vizesedés terhesség

Vizesedés terhesség alatt – súlyosabb következmények. Egészen a közelmúltig a duzzadt végtagok, a vizesedés volt az egyik fő tünet a preeklampszia diagnózisához - ez egy olyan állapot, amely magas vérnyomással jár együtt a terhesség alatt. A diagnosztikai kritériumoknak ez már nem része, azonban mégis sok, magas vérnyomással küzdő nő szenved ödémától. Ha ilyet tapasztalunk magunkon (egyik napról a másikra jelentős mértékű vizesedés ), akkor azonnal jelentkezzünk orvosunknál. A terhesség alatt számos kellemetlen tünet jelentkezhet, melyek közül az egyik leggyakoribb a lábak bedagadása.


Miért alakulhat ki.

A szénhidrátok szintén hatással lehetnek a folyadékvisszatartásra, különösen akkor, ha szénhidrátmegvonás után újra bevezetjük őket az étrendünkbe. Sajnos a terhesség gyakori velejárója a vizesedés. A vizesedés kialakulásának okai Só és szénhidrát. Ráadásul nem csak az utolsó hónapokban jellemző, de a nyári időszakban is sok nőnél jelentkezhet - akár középidőben is. Ez sokaknak kicsit sem okoz problémát, másoknál viszont annál kellemetlen lehet.


Teendők vizesedés esetén. Ha úgy tapasztalo hogy a lábaid puffadtabbak, az orvosod ödémáról beszél, először gondolj arra, hogy a vizesedés nem minden esetben veszélyes. Természetesen, az első és legfontosabb feladat annak megállapítása, hogy pontosan mi okozza a vízvisszatartást, ez ugyanis nagymértékben meghatározza azt is, hogy milyen kezelésre van szükség: elegendő-e az életmód megváltoztatása vagy éppen komolyabb gyógyszeres kezelést igényel.

A szervezet vízvisszatartása, vagyis a vizesedés fogalma szinte mindenkinek ismerős lehet, sajnos azonban igen sok a vele kapcsolatos tévhit. Ha enyhe mértékben jelenik csak meg, előfordulhat, hogy nem okoz komolyabb bajt, és csupán átmeneti problémát jelent, terhesség alatt például bizonyos fokig természetes, csakúgy, mint. A nátrium megköti a vizet, és a testünkben tartja azt. A terhesség számos kellemetlen tünet jelentkezhet, így például a lábak bedagadása.


Nyáron a meleg hatására a tünetek fokozódhatnak. A terhesség idején a hormonális változásnak köszönhetően a test fokozottabban visszatartja a vizet, lassul a nyirokkeringés, ráadásul a megnövekedett testsúly is a lábakra nehezedik, valamint a nagyobbodó méh a medence visszereire is nyomást gyakorol. Statisztikák szerint az esetek többségében, aki cukordiétába kezdett, annál csökkent a vizesedés mértéke, lelassult a súlygyarapodás, tehát egy kisebb cukordiéta is lehet megoldás.


A nyirokkeringés működését is lehet serkenteni. Kórosnak akkor ítéljük, ha a súlygyarapodás a terhesség alatt kg feletti. Egyidejű magasvérnyomás vagy fehérjevizelés, a végtagok állandó zsibbadása, vagy légzési nehezítettség, a teljes testre és az arcra kiterjedő vizesedés megjelenésekor már egy komoly kórképpel állunk szemben. Problémát akkor okoz, ha.


Terhesség alatt mit lehet tenni vizesedés ellen? Hirtelen (1hó alatt) bevizesedtem, még a bokám is. A párom szerint a rengeteg dinnyétől amit megettem. Ha sok vizet iszom (napi 1üveg), akkor segíthetek, vagy ez olyan mint halottnak a csók?


A másik lehetséges ok, hogy a terhesség révén vizesedés alakul ki egy olyan helyen, mely szintén nyomást gyakorol valamely fontos idegpályára. Amennyiben ez a helyzet, akkor ez a terhesség után elmúlik.

Kérdés persze, hogy melyik terhességi korról van szó. Ha a végén jár (hét), akkor egyszerûen álljon át abszolút sótlan étrendre és tiszta vízbõl ihat. Elnőiesedésnek is nevezhetnénk, egyfajta befogadó készségnek, hiszen amikor egy nőből kismama lesz, teste és tudata befogadásra és megtartásra törekszik. Egész szervezete azon dolgozik, hogy befogadja és megtartsa a magzatot. A női hormonok is azonnal működésbe lépnek és elkezdik.


A hormonok miatt a szervezetünk raktározásra áll át és ez a vízre is vonatkozik. Ráadásul minél kevesebb vizet fogyasztunk, annál többet igyekszik kis fóka testünk megtartani, hogy szükség esetén. Plusz kilók, vizesedés és vérnyomásprobléma gyötör?


Hatékony, de könnyen elkészíthető recepteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések