2018. június 7., csütörtök

Orvosmeteorológia szédülés

A gyakran visszatérő szédülés hátterében a fronthatások is állhatnak. A hirtelen légköri változások ugyanis még az egészséges szervezetet is megterhelik, a komoly betegségek tüneteit pedig kifejezetten felerősíthetik. Orvosmeteorológiai jelentés és tanácsok mára és a következő néhány napra.


Milyen fronthatás várható és hogyan készülhet fel rá? Allergiát okozó pollenek koncentrációja a levegőben, szmogtérkép és UV-térkép, hőmérsékleti és csapadék előrejelzés az Ön lakóhelyére. Lassan újra beköszönt a kánikula – orvosmeteorológia. Szombat délután a nyugati országrészben hideg fronthatás kezdődik.


Az erre érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, valamint szédülés is. A hőguta (heat-stroke) tünetei: a kipirult bőr, szédülés , eszméletzavar, görcsök, fejfájás,. Országos UV Index előrejelzés UV sugárzás figyelmeztetés Mért adatok Térképes előrejelzés Teljes ózontartalom UV sugárzás változása UV Index ismerte. Időjárás, Megfigyelések, Előrejelzés, Éghajlat, Balatoni széladatok, Balatoni viharjelzés, Vízhőmérsékletek, METAR, TAF, UV-B sugárzás, Műhol Radar. A szédülés típusai: A vertigó a szédülés leggyakoribb formája.


A szédülés kivizsgálásának menete függ attól, hogy a szédülés hevenyen vagy fokozatosan alakult ki, valamint forgó jellegű vagy iránytalan. Olyan érzés, mintha forogna az emberrel a világ. A fej helyzetváltoztatása, többek között a felülés vagy a mozgás rontja a panaszokat, néha annyira súlyos lehet a vertigó, hogy hányingert és hányást is okoz. Az extrém magas vérnyomás által kiváltott szédülés sem ritka. Szédülést idézhetnek elő a vérnyomáscsökkentő szerek is.


Ennek egyik oka lehet a vérnyomás túlzott csökkenése, de állhat a háttérben úgynevezett orthostaticus hypotonia is. Ez utóbbi esetben a beteg vérnyomása felálláskor hirtelen leesik, ami átmeneti. Csütörtökön sem érkezik fölénk front, azonban egyre többen tapasztalnak álmosságot, fáradtságot a kellemes idő ellenére is. A pollenterhelés tovább fokozódik. Az orvosmeteorológia aktuális kérdései Magyarország időjárására mérsékelt égövi fekvése miatt jellemző a változékonyság, amit a globális felmelegedés tovább erősít – gyakoriak az igen heves viharok, a hőmérséklet pár nap alatt akár fokot is eshet vagy emelkedhet, nem is beszélve a légnyomás változásáról.


Napjainkra pedig az orvosmeteorológia és ennek előrejelzései az időjárás előrejelzés szerves részévé vált. Mind a meleg-, mind a hidegfront-érzékenyek szervezetét megviselheti ezért az időjárás. Fejfájás, reumás fájdalmak, koncentrációs nehézségek, vérnyomás ingadozás, szédülés jelentkezhet. A tüneteket erősítheti a megélénkülő, nyugaton megerősödő szél is.


Országszerte várható eső, szükség lesz az esernyőkre. Megszűnő higedfronti hatás, és hidegfronti hatás váltakozása alakítja hazánk időjárását, így a hidegfrontra érzékenyeknél panaszok jelentkezhetnek: pl. A frontérzékenyek legáltalánosabb tünetei a levertség vagy éppen a feszültség, az általános rossz közérzet, a fejfájás, a szédülés. Egytizednyi azoknak az aránya, akik a jelenlegi vagy korábbi betegségük - krónikus betegségek, műtéti hegek, amputációk - miatt váltak érzékenyekké, és tüneteik határozottan.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a légszennyezés a környezeti kockázati tényezők közül a legveszélyesebb. Kutatók egy csoportja az eddigi vizsgálatok eredményei alapján összerakott egy interaktív térképet, amely megmutatja. A korábbi kutatásokból tudjuk, hogy az egyensúly átképzés elnevezésű torna alapú kezeléssel lehet a leghatékonyabban enyhíteni a belső fül eredetű szédülést (ez a szédülés leggyakoribb oka). Az erre alkalmas pácienseknek azonban mindössze tizedét utalják be ilyen kezelésre.


Járvány idején sem ússzák meg. Időjárási frontok - Ellenőrizze az aktuális front hatásokat és készüljön fel a frontokra, a HáziPatika.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések