2018. június 11., hétfő

Mészhabarcs vakolat összetétele

A falazóhabarcs készítéséhez hasonlóan a keverési arány a vakolóhabarcsnál is attól függ, hogy a keverést kézzel vagy géppel végezzük-e. A kézi keverésnél az alkotórészek nem elegyednek egymással olyan jól, ezért a homok hányada kisebb legyen, mint a gépi keverésnél. Rabic-munákhoz a gipszhomok vakolat kevésbé felel meg, mint a gipszes mészhabarcs , de nagyobb szilárdságot ér el, ezért mind falra, mind mennyezetre jobb megoldás. A tapasztalat szerint jobb, ha a feldobástól ragad oda, mintha rásimítás útján tenné azt.


Olyan erővel kell a vakolást csapni, hogy a keverék a falon maradjon magától, ne kelljen simítással rádolgozni. Ahhoz, hogy a mészhabarcs vakolat erős legyen, nem árt rabichálót felhelyezni, ebből is a fém az erősebb. Sokan ugrálnak, hogy ez híg, a mi házunk (és még jó néhány millió) áll a mai napig úgy, hogy a vakolat és a malter nem látott cementet.


Az így kapott vakolat (főleg az 1:4:3) megfelelően puha, utólagos vésésnél ez nem árt. Szilárdsága tökéletes. A habarcs másik fölhasználási területe a vakolat készítése. Mindkét esetben a habarcs mész, homok és víz keverékeként készül. Jó minőségű építkezéshez mindhárom alkotórésznek jó minőségűnek kell lennie.


A mész (vagy mészhidrát), régen az oltott mész megnevezéssel szerepelt. A homok leginkább folyami homok. A mészhabarcs vakolat a falak szellőzését (jobban mondva a nedvesség eltávozását) engedi, a felnedvesedés ritkább, nem dobja le őket a fal magáról. De a rabicháló még ezen a gondon is segít. Ugyanakkor egy mészhabarcs vakolat javítható a legkönnyebben és legolcsóbban.


Akárki akármit mond. Az ilyen habarcsból sok gonddal és csak rossz minőségű vakolat készíthető. A jó bedolgozhatóság a megfelelő kenhetőséget, simíthatóságot jelenti. A jó habarcs kitölti a felületi egyenet­lenségeket, behatol a pórusokba, ez­által segíti a teherátadási, és megfe­lelő tapadást biztosít.


Zsákos vakolat előrekevert: Ehhez csak vizet kell hozzákeverni a zsákon feltüntetett keverési arányok szerint. A felvakolt réteget fém, illetve műanyag kartecsni léccel. Falazóhabarcs összetétele Gyakori kérdés: Mi is a falazóhabarcs összetétele ? Mielőtt elmondanám a falazóhabarcs összetételét, hadd adjak egy kis történelmi áttekintést - saját kútfőből.


Megnevezés: Bányahomok m 3: Folyami homok m 3: Mészhidrát (t) Oltott mész m 3: Cement (t) Víz m 3: Gipsz (t) CMC (t) Polivinil acetát emulzió (t) 350. A mai kőművesek habarcsa. A falat ma már vázkerámia elemekből építik, de hosszú ideig, mi elsősorban a rómaiakat említjük Európában, a kiégetett tégla elemeket illesztették egymás mellé, miközben habarcsot tettek a sorok alá és fölé, gyakran pedig a téglatestek közé is. This feature is not available right now. Please try again later.


Még egy gondolat ide kívánkozik. Minél nagyobb egy vakolat mésztartalma, annál nagyobb a kötési és száradási idő. Ezzel szemben minél nagyobb egy vakolat gipsztartalma, annál rövidebb a kötési és száradási idő. További fontos tudnivalók vakolás megkezdése előtt. A mészhabarcs összetétele : a töltőanyagok tulajdonságai.


A vakolatok minőségét lényegesen befolyásolják az. A töltőanyag választása attól függ, hogy milyen típusú bevonatot alkalmaznak az oldat, és a keverék funkcionális jellemzőire is. A mészhéja legnépszerűbb típusa a homok és a mész kombinációja.


Ha a töltőanyag vakolat , a megoldás nagyon gyors lesz. Sómentesít ő vakolat - nagy mikroporozitású és kapillaritású vakolóanyag használata (áldozati réteg) 2. Ahhoz, hogy fokozzák a fényesség a vakolat összetételét, annak összetétele készül nem több, mint a zúzott üveg és csillámot tartalmaz. Szintén gyakorolt hozzáadásával színezékek - alkáli-rezisztens és fényálló pigmentek természetes eredetű, mint például a króm-oxi ultramarin, okker, míniumot vasat és más ismert anyag. A téglák megkötésére használt habarcs ce­ment, homok és oltott mész, esetleg adalék (kötésgyorsító, fagytalanító) és víz keveréke. Belső vakolás lenne, csak elválasztó falak, normál vakolat finom rostált homokból.


Nem elösször csinálok ilyet csak a receptjét elkutyultam valahova és most meg nemtalálom a könyvet amiből annak idején kinéztem, kb éve foglalkoztam ilyesmivel utoljára. Javított mészhabarcs összetétele ? Arra emlékszem, hogy egy lapát mészhidráthoz lapát homokot, meg valamennyi kis cementet raktunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések