2017. július 19., szerda

Kőrisfa fűtőértéke

Kőrisfa – A legjobban égő fafajták egyike, úgy a láng, mint hő szempontjából. Ha szükséges frissen kivágva is használható tüzelőfaként. Körtefa – Jó hő- és kellemes illatforrás. Lucfenyő – Túl gyorsan ég el, és sok szikrát szór szét. Magyal – Jól ég, ha ki van szárítva.


Mogyoró – Jó a fűtőértéke. Ugyanolyan fűtőérték érdekében a száraz fából kevesebbet kell eltüzelnünk,. Tűzifa fűtőérték táblázat. Az -os nedvességtartalmú frissen kivágott fa fűtőértéke csupán fele egy. Kitűnő tűzifa bármely típusú kandallóhoz vagy kályhához.


Fafajta: Fűtőérték: Jellemző sajátosságok: tölgy: 99: lassan ég, kitűnően izzik: kőris: 92: lassan ég, jól izzik: juhar: 91: jó láng: nyírfa: 89. Hosszabb tárolást igényel, mivel lassabban szárad ki. Mivel égés közben sistereg, legyen teljesen száraz, hogy elkerüljük a. A tölgy ideális kályhákhoz. Messze a gyertán a legjobb minden értelemben, fűtőértéke kiemelten magas, kevés hamu. Kandallóba tölgy, gyertyán a legjobb, ha fát veszel.


A cserépkályha fűtésére száraz, keményfát használjunk. Ilyen a bükkfa, tölgyfa, akácfa, kőrisfa , égerfa és az összes gyümölcsfa. A keményfa nyugodt lánggal égők és kevés a hamuja, fűtőértéke magasabb, mint a puhafáé. A puhafa (nyír, hárs, fenyő, nyár és a jegenye) gyorsabban ég, sok hamut ad és hamar kihűl a parázs.


A gyümölcsfák közül az alma. Nézzünk példát a fával történő fűtés esetére is. Ismert, hogy a különböző tűzifák fűtőértéke különböző, azaz, azonos mennyiségű tűzifa elégetésével különböző mennyiségű hőenergia szabadul fel. A tűzifa fűtőértékét a nedvességtartalom is befolyásolja.


A fának annál nagyobb a fűtőértéke , minél több gyantát és lignint tartalmaz. Mivel a fenyők több gyantát és lignint tartalmaznak mint a lombfák, kw. Mivel a lombos faanyag sűrűsége nagyobb mint a fenyőfáé, a vastagfa. A különbség tehát több mint kétszeres, ami gazdasági értelemben bőven megtérülő „beruházássá” teszi az idejekorán. Neoholarktikus fajként Észak-Amerika keleti részéről, az atlantikus–észak-amerikai flóraterületről származik, de előnyös tulajdonságai miatt a mérsékelt égövben sokfelé, így Magyarországon is nagy területeken ültetik.


Ha fával szeretnénk fűteni, az első kérdés, hogy milyen a fa ? Az alábbi táblázatban a legnépszerűbb tüzelőanyagok fűtőértékeit gyűjtöttük össze. Bízunk benne, hogy írásunkkal hozzájárulhatunk a tűzifa hatékonyabb és. A táblázat azt is jól. Akácfa: Jól ég, magas a fűtőértéke , Magyarországon sokan használják. Néha füstöl és csípős a füstje.


Jó minőségű tűzifa, jó alaposan ki kell szárítani mert nehezen szárad. Kőrisfa : A legjobban égő fa, egyenletes a lángja és hője. Frissen is el lehet tüzelni, mert így is alacsony a nedvességtartalma.


Nagy parazsat tart, és magas fűtőértéke van. BÜKK (Fagus) : Alapvetően, az északi mérsékelt égöv lombhullató erdeiben elterjedt nemzetség, a közönséges bükk. A Magyar középhegységben 6m fölött az erdők egyik meghatározó fája. Törzse sima, szürke.


Kiváló tűzifa, nagy parazsat tart, magas fűtőértéke van. Lassan ég, jó a fűtőértéke is, és csak gyengén füstöl. Gyertyán – Majdnem olyan jó, mint a bükk. Hársfa – Gyengén ég, kevés hőt ad. Kökény – A galagonyáéhoz hasonló égési tulajdonságokkal rendelkezik.


Dió: Égés közben kellem es illatot áraszt, jó a fűtőértéke. Galagonya: Az egyik legjobban égő fajta. Kökény: A galagonyához hasonlóégéi tulajdonságokkal rendelkezik. Ez természetesen légszáraz állapotban értendő. A nedves fában ugyanis a víz elzárja a levegő útját.


Manapság sok helyen frissen vágott fával tüzelnek, pedig a száraz fa fűtőértéke 2– 4-szeres a nedves fáéhoz viszonyítva, ha m 3-re vetítjük. Nincs szebb a klasszikusoknál! Ha Ön is így gondolkodik, mindenképp fontolja meg a tölgyfa ültetését kertjébe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések