2019. április 1., hétfő

Anyarács használata

Az anyarács egy méhészetben használt eszköz. A rács nyílásai akkorák, hogy a dolgozók átférjenek rajta, de a nagyobb termetű herék és a párzott, petéző anyák nem. A fiatal anyák még átférnek. A leggyakrabban használt méret mm. A nyílások hosszúkásak, és a jól elkészített rács nyílásainak széle tompa, nem.


A lépes anyarács csak függőlegesen használható. A kaptár kereteinél kisebb. Az akác virágzása előtt az anyarácsok használata nem feltétlenűl szükséges,de. Propolisz szedőrács használata.


Használatával tiszta propoliszhoz jutunk. Ezeket a gondokat csodálatosan kiküszöböli az anyarács. Ezzel az anyának létrehozunk alulra zárva egy fészket, tőle elkülönítve pedig a bármikor biztonsággal leszöktethető.


A legszebb anyabölcsőket a méhek ebben az időszakban,az akácvirágzás végéig építik. Felcsava- rozás utána a belső virágpor gyűjtő rács elfordítható, míg a méhek megszokják a kijáró előtti változást. Start studying Quizlet használata. Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools. A takarítás segítésére a röpnyílásnak alul kell lennie.


Lega huzalpálcás anyarács ( 3mm x 4mm). Anyarács használata célszerű, de nem kötelező. Mézeltetés lefejlesztéssel Ennek a mézeltetési módnak az a lényege, hogy a nagy vagy közepes lépméretű rakodókaptár fészkét méztérré alakítjuk úgy, hogy a kaptár alsó fiókját rendezik be fészeknek. Fix fenekű kaptároknál át kell rakni a lépeket, mozgatható. Nem, csak miután a dolgozók visszarágták neki megfelelő mélységűre, de akkor igenis belepetézik.


Ha nem használsz anyarácsot arra számítani kell, hogy egy-két anyag kisebb-nagyobb részben belemászik a méztérbe. Kipróbálhatod a lefejlesztést, de sem az anya sem a család nem szeret lefelé terjeszkedni. Azt én úgy csinálnám hogy letenném az anyát azzal a kerettel amelyiken megtaláltam, plusz tennék mellé 2-nyitott fiast is, és rá az anyarács. A repce pörgetés befejeztével, igyekszem ezt az akác virágzása előtt 7-nappal elvégezni.


Ez azért szükséges akác főhordásra a családokat megfelelően elő tudjam készíteni. Ezt történhet anyarács felszerelésével illetve anyátlanítással, ezzel párhuzamosan az anya nevelés több változatát is elindítom. Törekedni kell a mézzel való beteleltetésre, ha nem lehetséges, Demeter vagy öko cukor használható, legalább mézzel, kamillateával és sóval (az első hordás előtt is így alkalmazható).


Persze, hogy kifújo ezért kell anyarács Lényegében anyarács használata mellett kivételes esetekben fölmászhat így is az anya. Viszont szükséges a. Magas szakítószilárdság. Gőzős viaszolvasztó W16-os gőzfejlesztővel. Hőtükörlap ,Légpárnás fól. Ezen probléma kiküszöbölésére Neumann György átalakítást végzett a zárkán, melyre most már ponthegesztett anyarács került, melyet rászögelt a zárka keretére.


Ezt a zárkát továbbra is lehetett lépbe vágva használni, azonban egyszerűbbnek és gyorsabbnak tűnt, ha egy felső keretlécre rögzítve került a fészekbe. Az Erdélyrészi Méhész-Egylet Közlönye, SZERKESZTŐI IRODA O-Vár, Bástya-utcza 9-ik HAVI FOLYÓIRAT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések