2017. május 22., hétfő

Fi relé tesztelése

A FI relé működési elve: a szerkezet figyeli a fázis és a nulla vezetéken folyó áramerősséget és ha a kettő nem azonos - azaz valahová máshová folyik az áram - akkor a FI relé azonnal lekapcsol. A FI relé nem váltja ki a kismegszakítót (biztosítékot), azaz nem véd a túlterhelés ellen! A névleges áram meghatározása a FI relé esetében a relé belső kialakítását befolyásoló tényező, ezért ez az adat csak arra használatos, hogy egy adott környezetbe ne kerülhessen kisebb teherbírású relé , mint amekkora a védendő hálózat teljes terhelése.


Ha például egy épület fogyasztásmérő melletti főbiztosítója A-es, akkor ott nincs szükség egy A. Ebben a videóban megmutatom, hogyan kell letesztelni, ajánlottan havi rendszerességgel, az életvédelmi relét.

Az elektromosság mára a legfontosabb energia forrásává vált az emberiségnek. Olyan mértékben jelen van a minden napjainkban, és olyan mértékben függünk tőle, hogy a modern ember mindennapi élete egyszerűen elképzelhetetlenné vált a villamos energia nélkül. A FI relé szabályos felszerelése és tökéletes működése esetén még azelőtt leol hogy a lámpa izzószála egyáltalán kivilágosodna, jelezve ezzel a hibátlan érintésvédelem meglétét.


Az érintésvédelmi relé érzékenysége független a hálózatból felvett áramtól, és nem fogyaszt energiát. Vagy összekeverte a vezetékeket figyelmetlenségből, vagy értett hozzá és színre színt kötött. A biztosítékoknak nem sok köze van ahhoz, hogy leoldjon a FI relé , azok a túláram miatt oldanak le. A működésük is teljesen más.


Megjegyzem, van olyan FI relé is, amelyikben van olyan szerkezet mint a kismegszakítókban.

A FI relé figyeli a fázis (L) és nulla (N) vezetőn átfolyó áramerősséget. Amennyiben a kettő nem egyezik, tehát valahová máshová folyik az áram – például ráz(na) valakit, a FI relé azonnal lekapcsolja a feszültséget az áramkörről. A relén feltüntetett értékek (pl. 400V 25A) a maximális feszültség és áramerősség értékeket mutatja. Igazából az áramerősségre kell figyelni, a villanyóra alatti kismegszakító értékével azonosnak vagy nagyobbnak kell a FI.


Vettünk egy új lakást és szépen elkezdtük sajátkezüleg felújítani. Szóval rendkívül elavult a vezetékrendszer és a földelés. A földelés egy harmadik vezeték, amit nem mér a FI - relé , így ha abba áram kerül a fázisról, leold. Ha nincs, gyakorlatilag értelmetlen a beszerelése, ha meg van, akkor értelmetlen nem beszerelni, mert egy fontos funkcióját, az életvédelmet veszíti el. Szerintem csak le akart húzni.


Online boltok, akciók egy helyen az Árukereső árösszehasonlító oldalon. Addig világos számomra minden, hogy a villanyóra felől jövő fázisokat bekötöm a fi relébe, a nullát először a védőföld sínjére közöm, aztán ebből földből a fi relén átvezetve lesz a nulla. Dugaszaljzatok és kapcsolók,elektromos kapcsolók és konnektorok – Ellenőrzésük és javításuk Dugaszaljzatok hordozható villamos fogyasz­tók (és A áramerősségig), lámpák és ké­szülékek bontható csatlakoztatására alkalma­sak a készülékhez tartozó villás dugó segít­ségével. A villamos energia kétségtelenül mindenki számára nélkülözhetetlen része a mindennapi életnek.


Bár ez lehetővé teszi számunkra, hogy több ezer új eszközt és technológiát használjunk, veszélyes is lehet, ha nem kezelik óvatosan. Hello, Ha már FI relé a téma, lenne egy kérdésem. Vályogházat úlyitok fel, ennek része az elektromos rendszer felújítása is.


Fi - relé eszközök.

A -osat építjük be, külső dugaszolók esetén a 1mA javasolt. A már életveszélyes lehet, ezért a 30mA fi relé beépítését javaslom. Megfelelő hálózatba lehet beszerelni, régi hálózatokba nem biztos hogy egyáltalán fel lehet majd kapcsolni.


Villanyszerelő portál FI relé működése, FI relé bekötése, Minden amit a FI reléről tudni kell. FI relé hiba, FI relé részei, FI relé meghibásodása, FI relé feladata, FI relé elvi működése, Elektromechanikus vagy elektronikus FI relé , A FI relé alkalmazása. A készülék a tényleges áramütés kialakulása előtt lekapcsol. Tényleg igaza van Karasznak, csak megfelelõ szakmai gyakorlat esetén szabad ezzel foglalkozni, inkább szerelõre kell bízni. FI relémet órákon át tartott, mire rendben mûködött, mert kiderült, a lakásban a másik biztosító táblánál is összekötötték a nullát és a földelést.


Vásároljon online az RS-nél. Gossen Metrawatt M520T Elektromos tesztelő készülék, AC típ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések