2017. május 4., csütörtök

Andrássy kastély mauzóleum andrássyovcov

Je výsledkom práce predstaviteľov mníchovského Jugendstilu a využíva prvky ranokresťanského a čiastočne aj staroorientálneho umenia. A mauzóleum belsejét. Mníchove, kde bola aj dočasne pochovaná. MAUZÓLEUM ANDRÁSSYOVCOV je postavené vo východnej časti katastra obce Krásnohorské Podhradie, na miernej vyvýšenine, okolo ktorej sa rozprestiera park.


Ten sa začína hneď pri rušnej ceste smerujúcej do Košíc, od ktorej je oddelený orgovánovým živým plotom. Tam sa začína polkruhovitá cesta, ktorá je po celej dĺžke.

SNM je najväčšou kultúrnou inštitúciou na Slovensku. Ochraňuje viac ako mil. Má špecializovaných múzeí po celom Slovensku.


Na rozdiel od väčšiny ostatných secesných pamiatok na území Slovenska je výsledkom práce predstaviteľov mníchovského Jugendstilu a nie viedensko–budapeštianskeho prúdu secesie. Za zakladateľa parku sa považuje významný záhradník empírovej doby francúzskeho pôvodu Henrich Nebbien. Patrí medzi najhodnotnejšie pamiatky secesného umenia na Slovensku. A várlátogatás a kápolnában ér véget, ahol Serédy Zsófia természetes úton mumifikálódott holtteste látható.


A beltér borítását, az oltárt, szarkofágokat, a világ minden tájáról hozott márvány díszíti.

A kupolát aranylemezkék borítják. A június 17-i adás tartalmából. Felvidéki, kelet-szlovákiai túránkon megmutatunk majd kastélyokat,. Jelentős méretű, ápolt park közepén, szabadon álló, ókeresztény mauzóleumokról ismert formákat is felhasználó, vakító márványból létrehozott, szecessziós kriptaépület.


A kriptához többféle márványt és féldrágakövet is felhasználtak, belsejének egy része. Bol skutočne luxusným sídlom, ktoré bolo postavené pre účely reprezentácie svojich majiteľov. Na mieste staršieho menšieho renesančného kaštieľa vznikla v rokoch.


Vedenie múzea v Betliari rokuje s príslušnými orgánmi, aby cez frekventovanú cestu oddeľujúcu mauzóleum od návštevníckeho centra bol zriadený aj priechod pre chodcov. A kastély nem látogatható. Andrássyak emlékeit kutatjuk. Jedna z najcennejších secesných pamiatok na Slovensku. Constantine Fricka.


Tvoria tu v harmonickej jednote pôsobivé umelecké dielo, ktoré je zapísané do štátneho zoznamu historických pamiatok Slovenska ako. Pod správu múzea patrí popri mauzoléu aj hrad Krásna Hôrka a kaštieľ Betliar. Mauzóleum patrí medzi najcennejšie historické pamiatky mesta Trebišov, nachádzajúceho sa na východnom Slovensku.


Nachádza sa v Krásnohorskom Podhradí. V spolupráci so Slovenským národným múzeom (SNM) sa ho podarilo vytvoriť v niekdajšom strážnom dome. Jednou z najcennejších kultúrnych pamiatok mesta Trebišov je prekrásne novogotické mauzóleum postavené koncom 19.

Významne sa podieľal na tzv. Mauzóleum bolo postavené na návrh nemeckého architekta Arthura Meininga v neogotickom slohu. Samotný sarkofág nachádzajúci sa vo vnútri mauzólea je dielom budapeštianskeho sochára Juraja Zalu. Mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí patrí medzi jedinečné pamiatky architektúry 20.


Stavbu obklopenú rozsiahlym parkom, s hodnotnou exteriérovou i interiérovou výzdobou, my Gemerčania vnímame ako bežnú každodennú skutočnosť.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések