2016. február 19., péntek

Radiátor alja hideg

Miért hideg a radiátorok alja ? Cirko falikazánom van,azt értem ,ha levegős akkor a teteje hideg , már az összesen kinyitottam a kilevegőztetőt egyik sem volt levegős, egyből víz jött. Viszont mindegyik radiátor teteje rendesen forró,az alja meg csak langyos. Azóta van is fűtés, viszont az alsó szinten a nappaliban lévő nagy radiátor vagy egyáltalán nem fűt, vagy csak langyos a teteje, az alja hideg.


Minden radiátor légtelenítve van, naponta ellenőrzöm is. Azt már próbáltam, hogy elzártam az összes radit, és akkor működött!

De amint a többit kinyitottam, újra hideg lett. Szóval kis lakásomban 6db radiátor van, cirkó falikazán (sanuer duval) az összes radiátor alja hideg. Ennek megfelelően a bejövő csonknál a cső még meleg, a kimenő csonknál teljesen hideg. Calidor tipusú olasz aluminium radiátor. Mi lehet a probléma, ha a radiátor felső része meleg.


Biztos volt már ilyen kérdés, de nincs idegem mind végigbogarászni. A kazán rendben augusztusban volt karban tartás. A felül hideg , alul meleg fűtőtest arra utal, hogy a rendszert légteleníteni kell.

Mivel a levegő felfelé száll, az emeleti radiátorokkal gyakrabban lehet baj, mint a földszintiekkel. Tartson a szerszámosládában egy légtelenítőkulcsot – a rézből készült erősebb, mint az alumínium -, amellyel könnyűszerrel megnyithatja. A melegvíz könnyebb mint a hideg ,így ha csak nagyon kicsi az áramlás, akkor a beérkező felső csövön(előremenő ág) melegvíz a fizikai természete miatt fent is marad a radiátor testen belül.


A másik meg az hogy az alsó cső(visszatérő ág) és a radiátor alja eleve már mindig hidegebb lesz hisz leadta melegét a víz. Amikor a radiátor nem melegszik a hibát a víz rossz keringése okozza. Ennek több oka is lehet, ezért érdemes kivizsgáltatni. A fűtés korszerűsítésével. Vagy a hideg radiátornál a csapot elzárni felül,és a rácsatlakozó hollandit meglazitani,igy a viz kinyomja a levegőt.


De hát ehhez szerszámok is kellenek,és szaktudás is. A teteje langyos, az alja hideg. Ha ez egy otthoni f. Nem levegős, a szivattyút próbáltam mindegyik fokozatban (3)! Meg kell nézni, hogy amikor hideg a radiátor , és a radiátor szelepet megnyitja, a radiátor fentről melegszik lefelé, vagy alulról felfelé, egy helyen találkoztunk már ilyennel, de akkor a komplett felső szint nem fűtőt rendesen, a két szint közti födémben felcserélték a vezetékeket! Alfa Laval ACE air cooled heat-exchanger, ideal in installations where water is not viable.


Hideg a radiátor alja ! Sűrűn előforduló probléma a radiátoros fűtésrendszereknél, hogy a radiátor alja kevésbé melegszik fel, mint a teteje. Ennek a jelenségnek nagy valószínűséggel a beszorult levegő az oka, ugyanis. Eliszapolódott a fűtés rendszer?

Tipikus tünete, ha a csövek és a radiátor teteje meleg a radiátor alja pedig hideg. Mi kell a radiátor légtelenítéséhez? Előfordul, hogy a radiátor alja vagy teteje hideg marad. Nagyon egyszerű, 1db légtelenítő kulcs vagy ha az nincs, db csavarhúzó és 1db rongy, amit később eldobunk, mert olajos lesz.


Nem melegít az egész radiátor. A levegő, amely a fűtésrendszerben található meggátolja a víz folyamatos körforgását a fűtőtestben. Ez az oka annak, hogy a radiátor fele vagy az alja hideg marad. Természetesen azokról az esetekről beszélünk.


A gyakorlat azt mutatja, hogy a hideg radiátor nem örökké, a probléma megoldódott, bár kellemetlen. Nem fűt úgy a kazán mint rég? Az összeillesztések helyén csöpög a vezeték? Furcsa zaj a kazán felől?


Nehezen gyújt be a kazán? Radiátor légtelenítésben szeretnék segítséget kérni. A gondom az, hogy az egyik szobában a radiátor alja hideg a teteje meg meleg.


Gondolom levegős a rendszer. A nyomás megfelelő a kazánban (5bar). Próbáltam légteleníteni a kis szelepnél de már vagy liter vizet leengedtem, de nem igazán javult a dolog.


Van a lakásomban több radiátor , ugyanolyan típusúak, az életkorukat nem tudom, ránézésre jó állapotban vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések