2015. december 18., péntek

Sörretek levele ehető

Már sokan a boltban megszabadulnak a piros hónapos retek és a fehér sörretek dús levélzetétől, a piacon az árus automatikusan töri le a „felesleges” zöldet – nagy kár érte! Miért ne használhatnánk fel? A minap egy nagy halom sörretek mellett tűnt fel, hogy mekkora kupac gyönyörű zöld levél árválkodik.


Aki szereti az ilyen reform dolgokat, csinálhat zöld turmixot, amibe a retek levélen kívül mehet bele egy csomó olyan zöldség levele , amiről nem gondolnánk, hogy tényleg ehető :) Ilyen a karalábé levél (tölthető is), sárgarépa levél, karfiol levele. Egész évben beszerezhető, de különösen ilyenkor, tél végén, kora tavasszal ajánlott, hiszen szervezeted kimerült vitamin- és ásványi anyag raktárának pótlására ez az egyik legolcsóbb forrás. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai.


De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető , vadontermő növényekről és gombákról. Itt az idő, ha a zöldséges megkérdezi, hogy leszedje-e a levelét, válaszolj nemmel! A reteklevelek ugyanis fontos rostokat, kalciumot, vasat és más nyomelemeket tartalmaznak.


A vöröshagymának is két részét fogyasztjuk, hiszen az újhagyma tulajdonképpen a későbbi vöröshagyma fiatal levele. A már említetteken kívül ehető a brokkoli, a karfiol, az uborka és a borsó levele is. A gyümölcsök közül pedig a szőlő levelét ehetjük meg, ami hússal töltve a legfinomabb. Elkészíthető levesnek, főzeléknek, különböző raguknak (különösen wokban, más zöldségekkel készült ázsiai fűszerezésű fajtái kitűnőek),a salátáink kedvelt alapanyaga, de ehető akár tortaként is.


Erre remek példa a hongkongi daikonból készült retektorta. Ez talán annyira nem is meglepő, ha arra gondolunk, hogy. Kiskertembe vetettem paszternákot, gyönyörű nagyra megnőtt a levele , bízom benne, hogy a gyökere is ilyen szép lesz. Kerestem az internetes oldalakon, hogy ehető -e a levele , de kétféle választ találtam rá. A brokkolitő ugyanakkor kiválóan helyettesítheti a kelbimbót, és mind a két zöldség levelei ehetőek, tehát bátran használjuk őket salátákhoz.


Szeretnék biztosat tudni. Ugyancsak finom a cékla és a karalábé levele , ezek is jól mutatnak bármilyen salátában, ahol friss zöldre van szükség. Az 5grammos salátakeverék összetétele évszakonként változik, de akár húszegynéhány-féle levélből is állhat.


A már jól ismert úgynevezett lágy levelű salátákon (tölgylevelű, vörös és zöld lolló) kívül kerülhetnek bele amarántok, különféle mustár, sisó (már néven perilla, vagy kínai bazsalikom), káposztafélék, avagy a cékla levele , mizuna és. Ami azt illeti, csak az ökológiai lábnyomomat próbáltam csökkenteni, de meglepetésemre kiderült, hogy ettől nem lett drágább az élet, sőt. Folyamatosan bővülő oldal az ehető virágokról általában és a felhasználásukról. Ne felejtsük, hogy nem minden virág ehető ! Csak olyan virágokat fogyasszunk el, amelyek eredetét ismerjük és biztosak vagyunk benne, hogy nem lettek kemikáliákkal kezelve.


Forgalmas utak mentén szedett virágok nem alkalmasak a fogyasztásra. A piros hónapos retek levele ehető ? Válaszok a kérdésre. A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. A pasztináknak csak a gyökere fogyasztható, a levele - bár hasonlít a zellerére - emberi táplálkozásra alkalmatlan, de még takarmánynak se való. Egyes virágok ehetőek, sőt népszerű köretté váltak.


Mégsem árt tudni, mi is az, amit megeszünk. Ugyani nem minden virág ehető és sajnos nem minden vendéglátós van tisztában egyes növények mérgező voltával. A legismertebb virágcsemegék a sarkantyúvirág, az árvácska, az ibolya, a szarvacskás árvácska, a. Vitaminokban gazdag és könnyen elkészíthető zöldség a cikória.


A Gundel étterem szakácsa azt is elmondja, hogy salátán kívül még mit készíthetünk ebből a növényből. A virágok konyhai felhasználása már évezredekre nyúlik vissza, hiszen a kínaiak, a görögök és a rómaiak is felhasználták étkezésükhöz. Sok nemzet használja ma is, gondoljunk az olasz vagy az indiai gasztronómiára. A virágok hozzáadásával nem csak színt vihetünk az ételekbe, hanem kis szeszéllyel különleges ízvilágot is alkothatunk. Ma már nem ritka, hogy.


A zeller igen erős vízhajtó hatású növény, a gumóját és a zöldjét is hasznosítják. Sok benne a nátrium, kálium, foszfor, vas, magnézium és kálcium. A levele illóolajokat tartalmaz.


Az egész növény immunerősítő hatású.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések