2018. március 22., csütörtök

Süttői vörös márvány

Létezik vörös , szürke, fehér, carrarai és még számos változata. A hazai fajták (Siklós, Piszke) nem igazi márványok, csupán tömör mészkövek. Fennmaradtak több ezer. A márvány és a mészkő viszonylag elég kemény és tartós anyag. A tardosi vörös mészkő a reneszánsznak is kedvelt kőanyaga volt, elég csak.


Seel Ádám plébános kőből épült kápolnát emeltetett a süttői lakosok.

A főoltár késő barokk stílusban, süttői vörös márványból készült. Hiányzó: vörös Márvány Design – tervezzünk természetes kövekkel! Akkor vegyetek még tíz. Az igazi márvány akkor keletkezik, amikor a mészkövet a földtörténeti folyamatok során magas nyomás és hőmérséklet éri.


Ekkor a kőzet részecskéi átkristályosodnak, és tömör, változatos mintákat mutató felületet alkotnak. A vörös színt a vasoxid adja, mely vékonyabb, vastagabb erekben húzódik a kőzetben. De elkerült a márvány külföldre is, a krakkói Wawel vár székesegyházában a lengyel királysírok is piszkei márványból készültek.


Mészkő vagy márvány burkolatok méretre szabva.

Járólap, falburkolat vagy terasz burkolat, a természetes kő burkolólapokkal nem foghat mellé. Engedje meg, hogy megvalósítsuk álmait és a legszebb kőburkolattal szépítsük otthonát. Jöjjön el hozzánk, várjuk szeretettel solymári telephelyünkön lévő bemutatótermünkben, ahol a magyarországi piacon a legmagasabb minőségű mészkő, márvány , gránit és egyéb természetes kövek óriási választéka található.


A tardosi márvány vörös színét a vas-oxidtól kapja, mely az itteni kőzetekben hol vastagabb, vagy éppen vékonyabb rétegekben lelhető fel. Tardos környékét a Gerecse Jura korban kialakult mészkőhegyei alkotják. Az itteni „ márvány ” évezredek óta fontos építőanyag, melyet régészeti leletek is bizonyítanak.


SÜTTŐI mészkő burkolólap jellemzői: Magyarországról származó, beige színvilágú burkolólap, hírhedt süttői édesvízi kemény mészkőből, a rá jellemző magyar minőséggel és garantált fagyálló jelleggel. Többféle megmunkálással, kereszt-vágott, ‘márványmintás’ süttői mészkőből. A Tardos-Stein Kőbánya Kft a tardosi vörösmészkő bányászatával, és kőfeldolgozással foglalkozik. Termékeink között szerepel: kül- és beltéri csiszolt, antikolt padlólap, pattintott lábazati kő, lépcsők, párkányok, kandalló elemek.


Tömböket, kőlemezeket, sziklákat, építőkövet, zúzalékot Tardoson vásárolhatnak, míg a lapüzemben. Tardosi vörös stokkolt és kefés antik felületű soros lapok. Pannonhalmán tardosi vörös és süttői kompozició. A süttői vörös márvány keresztelőkút tetején Krisztus megkeresztelése témájú szoborcsoport helyezkedik el, s ez a pápai templom keresztkútjának előképe.


Balásovits Mihály uradalmi prefektus terveit már előre bemutatta a lakosságnak. Igaz, hogy vörös márványnak nevezik, de nem márványról, hanem vörös mészkőről van szó, amely kiváló fényezhetősége miatt kapta a „ márvány ” elnevezést. A kőzet színe – amelyet a benne lévő vasoxidnak, a hematitnak köszönhet – mellett jellemzője, hogy gyakoriak benne az ősmaradványok, elsősorban az ammoniták.

Blog a természetes kőburkolatokról. Márvány , gránit, mészkő leírások, javaslatok, kő design ötletek,- sok képpel. Kísértetiesen hasonlít a hazai Tardosi Vörös mészkőre, melyet mi itthon, szintén általában márványként emlegetünk. Harmónikus szín bézses árnyalatú márványokhoz, mészkövekhez, mint pl.


Crema Marfil márvány , Süttői mészkő, egyéb mészkövek. Mivel Veronában és egész Olaszországban nincsenek olyan kemény telek. A korszak reneszánsz kőfaragó műhelyeinek értékes emléke a pesti Belvárosi plébániatemplom két vörös márvány pasztofóriuma, amelyeket Pest városa és Nagyrévy András címerei díszítenek. Márvány kavicsainkat görögországból importáljuk.


Bakócz-kápolna, Esztergom. A vörös márvány kavicsot kül-és beltérben is javasoljuk, mivel fagyálló anyag. Különböző méretekben kapható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések