2017. szeptember 19., kedd

Szemszínek öröklődése

A szemszínek öröklődésével kapcsolatban még sok a megválaszolatlan kérdés, különösen a zöld és szürke színnel kapcsolatban. Akadnak bizonyos ritkább szemszínek - például csupán az emberek 2--ának van zöld szeme. Hat szemszíntípus van: kék, barna, zöl szürke, arany, albínó fekete. A fekete inkább költői, hangulati megfogalmazás, a fekete szemű emberek szemében is melanin van, de igen sötét árnyalatú. Ezek öröklődése nem – vagy legalábbis nem.


Mi annak idején azt tanultuk, hogy mindig a domináns szemszín öröklődik , és a sötét a domináns. A SZÍNEK ÖRÖKLŐDÉSE XIX. A kutyák szemének alapértelmezett színe barna: Számos gén befolyásolhatja azonban a szem színét. A borostyán-sárga szemek általában akkor fordulnak elő, ha a szőrzetben.


De természetesen itt nem csak egy jellemzőről, illetve egyetlen génről beszélünk, hanem többszázról, így a gyenge és erős gének „párbajának” kimenetele sem ilyen egyértelmű. Az édes kis csöppség még csak a gondolataitokban létezik, de már találgatjátok, vajon milyen lesz, mikor világra jön, óvodába megy, felnő? Világos szemszínek , férfiakra illő jelző. Az acél a fegyver és a gépek anyaga, férfi attribútum. Tengerkék, tengerzöl vízkék.


A barna a leggyakoribb, ezt követi a kék és a zöl majd az olyan különleges árnyalatok következnek, mint a mogyoró és a szürkés. Sötét majdnem fekete. Szemszínek és jellemzésük. Viselője valószínűleg született vezető.


Az ilyen sötét szemű embereket a legtöbben megbízhatóaknak és állhatatosaknak tartják. Határozottak, céltudatosak, kitartóan haladnak kitűzött céljaik felé. Ugyanakkor hajlamosak a bizalmatlanságra, így néha zárkózottak, ám.


Zöld szem hogy alakul ki? Több helyen utánakerestem a témának, de nem találtam számomra kielégítő választ. Az öröklődést értem, domináns és recesszív gének stb. Gyakran elég belenézni egy másik ember szemébe ahhoz, hogy eldöntsük, szimpatikusnak, megbízhatónak tűnik-e nekünk vagy nem.


A döntésben nagy szerepe van annak is, hogy milyen színű a szeme. Ha a barna színek dominálnak (haj, szem) akkor hogy lehet, hogy mindkét gyerekünk szőke kékszemű lett? Akkor hogy is van ez? Válaszok a kérdésre. A kérdés megválaszolásához meg kell érteni, hogy a színvakság öröklődik.


Már bizonyított, hogy a genotípus óriási szerepet játszik a betegség kialakulásában. A színvakság öröklődése az X-kromoszóma miatt következik be (a hiba az X kromoszómához kapcsolódik). A sötétebb szemszín a világosabbakkal szemben mindig domináns tulajdonság. A feketével szemben mindegyik másik szín recesszív.


A kék, a szürke és a zöldes szemszínek egymás között intermedier módon öröklődnek. Néhány esetben mégis biztosra mehetünk, ami a gyerek szemének színét illeti. A ló ismertető jegyei - Lótenyésztők lapja.


Az albínó szemének szivárványhártyája nem. A ló méreteit sokféleképpen megadhatjuk. A különböző testtájak az egyes egyedeknél igen nagy eltéréseket mutatnak, van azonban néhány lényeges méret, ami alapján reális méretet kapunk a megmérendő lóról. Minden kékszemű ember vérfertőzésből származik - Minden kékszemű ember egyetlen közös őstől származik, aki 6-ezer évvel ezelőtt élt.


Azelőtt mindenki barna szemű volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések