2017. szeptember 11., hétfő

Magyar tyúkfajták

A magyar tyúk a középnagyságú, kettőshasznú fajták közé tartozik. A tyúkok súlya 0–kg, a kakasoké 5–kg. Törzsük középhosszú, kissé hengeres.


Jellemző rájuk a széles, telt és domború mell, a magasan tűzött szárny, a jól fejlett. Ezek a magyar tyúkfajták már-már hungarikumnak számítanak, messze földön híressé váltak ezek a magyar tyúkfajták , nem is véletlenül!

A parlagi tyúkfajtáink őseit valószínűleg Ázsiából hozták elődeink. A magyar parlagi tyúk későbbi alakulásában szerepet játszottak a tatárjárás idején Európába behozott nagyobb testű ázsiai tyúkok, a török hódoltsággal hazánkba került balkáni és kisázsiai eredetű tyúkok és a nyugatról betelepített lakosság különböző. A sárga magyar tyúk Küllemi leírás A sárga magyar tyúk tollazata élénksárga.


A nyaktollak végei, a szárny evezőtollai és a faroktollak végei kismértékben barnásfeketék. A kakas tollazatának alapszíne valamivel sötétebb, a nyak- és nyeregtollak, valamint a szárny fedőtollai élénk vöröses-sárga színűek, az evezőtollak és a kormánytollak barnásfeketék, a. Thank you for helping! Your input will affect cover photo selection, along with input from other users.

A tenyésztés alapanyagát a parlagi állományok különböző színű egyedeiből válogatták. A fehér magyar tyúk, a sárga magyar tyúk és a ken. Régi magyar tyúkfajták alternatív tartási és takarmányozási irányelvei. Ahhoz képest, hogy a nagy fajták közé tartozik a tyúkfajták közül, viszonylag gyorsan növekednek.


A Brahma nagytestű , széles hátú fajta. Iratkozzon fel a Húsház hírlevelére! Gyártó: Tyúk nagytestű csom. Felhasználási javaslat: felengedés.


A honfoglaló magyarok valószínűleg Ázsiából hozták be parlagi tyúkjaink őseit. HORST SCHMIDT, Hühner und Zwerghühner. Igénytelenek, így háztájikba, illetve bio tartásra ajánlhatók. Takarmányfogyasztásuk azonban nagyobb, ráadásul évente csak fele annyi (kb.


1db) tojásra számíthatunk tőlük, mint egy hibridtől. Viszont értékes húst adnak. Az őshonosként védett régi magyar tyúkfajták mai állományai természetesen eltérnek a magyar tyúk ősi változataitól, azonban hordozzák azok tulajdonságait.


A régi magyar tyúkfajták és keresztezéseik nevelési vizsgálata során megállapítottuk, hogy a fogolyszínű magyar tyúk a nagyobb, a fehér erdélyi kopasznyakú tyúk a kisebb súlyú, míg a két keresztezés intermedier súlyt mutat.

A takarmányértékesítés a korral valamennyi genotípus esetében romló tendenciát mutat, és. Kukorékoló kakasok, agresszív pulykák, méla rackák, díjnyertes paripák, rideg szürke marhák, világhírű magyar tyúkfajták , bájos, kis-, és nagykacsák. A csekély számú lelet alapján feltételezik, hogy a honfoglaló magyarok valószínűleg Kelet-Európából hozták be magukkal a magyar parlagi tyúk ősi változatát. Ezek késői utódaiból kezdtek kialakulni 19. A tojók súlya 0–kg, a kakasoké.


Magyar tyúkok és kakasok, élnek-halnak gazdájukért, ha a róka el nem kapja őket. Persze, úgy sokkal előkelőbben hangzik, ha nyuszkanyakúnak mondjuk, de az azért mégiscsak kopasz. Már ha tyúkról van szó, ugye, mert néhány tájegységben, ahol a nyuszka nyuszikát jelent, némi zavart okoz az értelmezése. A koponya feltűnően domború (erősen boltozott). A ( magyar ) fodros-kép-A zárójel dilemmája a következő: nem tudom milyen standard alapján kell tenyészteni, tehát magam alakítom, formálom a fajtát.


Az egész három fodros tyúkkal kezdődött, amiket egy marans (fekete-réz) pót-kakas lekötésére kaptam egy idényben. Ebből az akcióból származó madarakat tenyésztem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések