2019. február 28., csütörtök

Áthidaló utólagos beépítése főfalba

Unsubscribe from Kőműves Ács? Előkészületek az áthidaló gerendák utólagos beépítésére Tegyük fel, hogy minden szerszám adott az áthidalók beépítéséhez, és a megfelelő gerendát is sikerült kiválasztanunk hozzá, ezáltal ott állunk a kibontott ablak, illetve már csak a tátongó ablaknyílás előtt, melynek a felső részét szeretnénk biztonságosabbá és masszívabbá tenni az áthidalással. Amennyiben mehet a munka, a nyílászáró helyének kibontása után a legfontosabb a felette lévő teher eloszlatása, azaz egy áthidaló építése, amit alulról gerendákkal szoktak megtámasztani a munkálatok idejére.


Nyíláskiváltás, áthidaló utólagos beépítése után igen. Ha külső fal, úgy eléggé meg fogod bánni, mert rettentő nagy hőhí még akkor is, ha rétegben rakod be. Budapest és vonzáskörzetében családi házak építését és lakásfelújításokat vállalunk, kőműves és ácsmunkákat, de akár teljes generálkivitelezést elvégezzük. Az alaprajzi változtatások, funkció váltások szükségessé teszik, hogy oda kerüljenek nyílások, ahol eddig nem voltak, a meglévőeket pedig be kell falazni.


Időnként szükségessé válhat falak bontása, terek egybenyitása, vagy már meglévő átjárók bővítése. Amennyiben egy meglevő válaszfalban szeretnénk egy nyílást nyitni, szükséges, hogy áthidalót építsünk be, mivel többnyire a felül maradt szerkezetek nem önhordók. A nyílások fölötti sávban lévő szerkezeteket, ugyan úgy mint bármely nyílás esetében áthidaló , esetleg boltozat beépítésével tudjuk megtartani. A különbség az, hogy ebben az esetben az áthidalót utólag, meglévő szerkezetbe kell beépíteni. Ilyen esetekben, tekintettel a beépítés módjára, előnyben részesítjük.


Elsősorban a kerámia áthidalók között létezik a nyomott öv nélküli, és az elemmagas. Ezt a szakemberek sem mindig tudják rendesen megcsinálni. Ha valaki mégis belekezd. A másik lehetőség a hibás beépítésre, amikor utólagos nyílásbontásnál annyival bontják magasabbra a nyílást, mint egy ilyen áthidaló magassága, betolják oldalról, és a fölötte lévő rés felületét kétoldalt bekenik habarccsal.


Ebből adódóan a konkrét esetben is számolni kell áthidalóval, és áthidalók utólagos beépítése , cseréje esetén minden esetben kötelező a födém alátámasztása. Azon viszont el lehet gondolkodni, hogy amennyiben az ablak tokja volt idáig az áthidaló , és annak teherbírása állapota megfelelő, akkor esetleg ki lehet. Az ajtók és ablakok áthidalására alkalmas az építkezés során.


Falazáskor a homogén téglafelületet az áthidalók kerámia papucseleme biztosítja. Az áthidaló is a fal része. Porotherm Feszített Elemmagas áthidaló.


Ezek a mostani vékony áthidalók csak akkor stabilak, ha fölötte ki van betonozva és a beton már kellően megszilárdult. Csak akkor lehet az áthidalók alatt kiszedni a leendő ajtónyílásból a falat, ha a betonozás már kellően szilárd. Szélesebb ajtó beépítése A Megbízó a 90cm széles ajtó helyett 1. A kialakítást nehezítette, hogy tervezett új nyílás szélétől 10cm-re kéménypillér helyezkedett el.


Mivel az áthidalók a téglafalra min. Az elem magas áthidaló azon kívül, hogy illeszkedik a falazó elem magasságához, szerkezeti kialakításának köszönhetően nem igényel külön ráfalazást, vagy rábetonozást. Beépítés után egyből terhelhető. Utólagos áthidaló beépítése Sajnos a szoba ajtóm feletti repedések arra utalnak, hogy nincs áthidaló behelyezve az ajtó fölé.


A fal mind a két oldalán jelentős repedések keletkeztek az utóbbi időben, amit most az ünnep alatti semmit tevésben vettem észre. Beteszem a képeket és kérek javaslatot mit lehet beépíteni, lehetőleg balesetmentesen. A segítséget köszönöm.


Az előre gyártott áthidalók elhelyezése gyors és nem igényel zsaluzást. A fal teljes szélességével egyező méretű vasbeton gerendák beépítése – a nagy tömeg miatt – nehézkes lenne, ezért több, keskenyebb gerendát helyeznek el egymás mellé. A közel fél tégla szélességű előre gyártott vasbeton áthidaló. Hogyan csináljam az áthidaló cserét? Válaszok a kérdésre.


Elöször is a födémet alá kell támasztani, a födém sulyátol függö vastagságu fa, vagy vas stolica, Doka, lább-al. De nem mindegy hogy hol és hogy a láb és a födém közé milyen vastagságú fejelést raksz, a lábakat kb 5méterre a faltol helyezd el, a fejelés min 10X15-ös legyen. Ilyenkor az álom csak kompromisszummal valósulhat meg.


Hasznos cikk, ha nem érti, miért nem valósulhat meg úgy a terve, ahogy elképzelte. Nézzük statikai szemüvegen keresztül. A legtöbben, amikor lakásátalakításba vágjuk magunkat, sokszor csak egy falat látunk az álmaink megvalósulásának akadályaként. Szabadnyilásnál BOLTÍV kiképzése gipszkartonból. Szellőző csövek beépítése , gipszkartonnal való elburkolása.


Elszívó csövek beépítése , gipszkartonnal való elburkolása. Főfalon lehet-e ajtót nyitni? Nézegetünk egy ikerházat, amit összenyitnánk, de a közös falon (főfal) kellene egy-két ajtót vágni.


Kell-e statikus, kell-e engedélyeztetni valakivel, mennyire bonyolult az elkészítése, igényel-e valamilyen speciális módszert. Ha jól csinálta akkor az áthidaló alatti lévő fal kibontása után az áthidalók mozgásmentesen megtartják a felette lévő részt, ezért fontos az erős résmentes kitöltés, hogy ne tudjon megmozdulni a felette lévő rész. A beépítésnél vigyázz, hogy vízszintes legyen az áthidaló , ne az ajtó tokjából kelljen levágni.


A továbbiakban a falazás menetét foglyuk megvizsgálni. Első lépésként az alap felületét kell megvizsgálnunk, hogy az vízszintes legyen, illetve megfelelően sima felületű a bitumenes szigetelő lemez fogadására, mivel a kiálló kövek, kavicsok könnyen felsértik a bitumenes lemezt és így az elveszíti szigetelő képességét az átszakadt részen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések