2019. február 14., csütörtök

Lazúr eltávolítása fáról

Egy régi bútor vagy ajtón sok réteg festék lehet amit el akarunk távolítani. Több eljárás is van amivel ezt megtehetjük, például égetés vagy hőlégfúvós melegítés mellett spaklival kaparjuk le a festéket, vagy kromofággal maratjuk és szintén spaklival kaparjuk le. Problémát jelent a zománc vagy a lazúr festék eltávolítása a fa felületéről csiszolás nélkül?


Akkor ezt most megteheti az Owatrol Dilunett és Owatrol Net- Trol. Ezután következik a favédő alapozó és festék, vagy lazúr.

Azonban ha mélyen beivódott a penész, akkor a fa helyreállítása is bonyolultabb. Amikor befejeztük ezt a tisztítási folyamatot ne feledkezzünk meg a kiváltó ok megszűntetéséről sem, hiszen ha erről nem gondoskodunk, hamarosan újra kezdjük eltávolítani a penészt a fáról ! A penész eltávolítása a fáról azért is nagyon fontos, mert a penész idővel komoly betegségek forrása is lehet. Amikor a lazúr hámlik, csiszolással távolíthatja el a régi festékbevonat lepergő részeit. Az így előkészített felületet először a fakártevők elleni védőszerrel kezelje (Beloci Fentin, Algid).


Az alaposan megszáradt felületre vigye fel a lazúrfestéket vagy a fedőfestéket az előírt vastagságban. Hydrocrom Lazúros és festett felületek ápolása és felújítása A lazúrokkal és festékekkel kezelt kültéri fafelületeket megfelelő időközönként felújítást igényelnek.

Az első réteg lazúr felkenését követően ajánlott kicsit megcsiszolni a fát, ezzel fokozva a második réteg tapadóképességét. Amennyiben a fa már kezelve volt (festve vagy lakkozva), érdemes eltávolítani a már felkent rétegeket, a lazúr ugyanis csiszolt felületeken szívódik be a leghatékonyabban. Fémről hogyan a legegyszerűbb a festék eltávolítása ? Szeretném újra festeni, de félek, hogy a nagy hőtől, pl. Hőlégfúvóval valami kárt teszek.


Mivel távolithatnám el a festékel róla? A lazúr felkenését soha ne a széleken kezdjük, hanem a festendő terület belsejében. A szélek felé hosszanti irányba haladva lendületesen kenjünk, csuklóból vezessük az ecsetet. A hosszanti felfestést keresztirányban az ecsettel húzzuk át, ezzel egyenletesre oszlatjuk a felvitt lazúrt.


A befejező ecsetvonás egyezzen meg a. Igen falazur az jól hangzik,de ha zománcfestéket használsz belekeverve lakkot,akkor kaphatsz szép felületet. Azonban ha feketéből világosat akarsz akkor csiszolni kell,és az illesztéseknél elég munkás dolog lesz. Isten mencs, hogy bárkit megbántsak, de ez a lazúr olyan, mintha a mesében egyszer leírák volna, hogy hókusz-pókusz, ez a varázsige, aztán punktum.


Más hasonlót használni nem szabad. Ide tartozik az abraka-dabra, a csiribá-csiribú, és még sorolhatnám, bár nem tudom, fogunk-e valaha is varázstopikot nyitni. Letörlés után pedig látszik, hogy a fáról is remekül.

Régi egykomponensű lakk, lazúr és festékrétegek eltávolításának kémiai-fizikai módja a festék- marókkal történő eltávolítás. A festék és lakkbevonatok eltávolítása hőlégfúvó nélkül fáról igen nehézkes. A felpuhult bevonat eltávolítása után a felületen maradnak még szennyező anyagok, mint például a marószer párolgását lassító parafin. Ezek a szennyeződések meggátolják az új bevonat megfelelő tapadását, ezért a szennyeződéseket utókezelés során le kell mosni denaturált szesszel, vagy hígítóval. Természetes (olaj) és szintetikus (alki akril, poliuretán stb.) kötőanyag bázisú festékek eltávolítására fémről, fáról , kőről és egyéb alapfelületekről, valamint ecsetek kitisztítására.


A Poli-Farbe Kromofágot a használat előtt alaposan fel kell keverni. A gélt az eltávolítandó bevonatra ecseteléssel. Ezután egy kaparókéssel kaparja le a krémet és vele együtt a régi festéket. A régi, megöregedett lakkréteg eltávolítása színlőpenge (citling),. Mielőtt a fát lemázolnánk vagy újrafényeznénk, meg kell tisztítani, ki kell javítani és le kell csiszolni.


Ha a régi festék többszörösen rétegezett vagy repedezett, akkor mázolás előtt el. Hiába a drága lakk, minőségi viasz vagy lazúr , bútorunk nem lesz. A savra keményedő lakk gyártását az utóbbi években fokozatosan. Ha érdekel a múlt heti jegyzet a lazúrozásról, megtalálod azt és. A kettő közti különbség, hogy a vékony lazúr matt, mélyen beivódik a fa.


Festék eltávolítása – Felkészülés újrafestéshez vagy új fedőfestéshez Ha a festék jó állapotban van, nem érdemes leszedni, hacsak a festékrétegek vastagsága nem nehezíti meg az,ablakok vagy az ajtók nyitását és csukását. A kiterjedtebb festék eltávolításhoz, szerezzünk be egy éles dörzsölőt – ez egy olyan eszköz, amely helyettesíti a pengét, amely alkalmas arra, hogy egyetlen egy karcolással lehozza a száraz fáról is a régi festéket. Fogjuk meg a kaparókést, így a penge függőlegesen lehet a fával, így erős nyomást érhetünk el. A lenolaj egyfajta pórustömítést végez, kevesebb lazúr festék is elegendő lesz a festéshez, viszont így - ha esetleg mégis a lazúr mellett döntenél - célszerűbb több réteget is felvinni.


Száradást követően már lehet is felrakni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések