2016. október 11., kedd

Áthidaló berakása

Sok esetben az áthidaló és a fal között akkora a hézag, hogy a falazó habarcs önmagában nem elég. Ilyen esetben tökéletes megoldás lehet, ha centis sűrűséggel téglaékeket alkalmazunk, a köztes részeket pedig néhány helyen sűrű habarccsal béleljük, a többit pedig alaposan kinyomjuk purhabbal, mely bár a szerkezetet. Helyezzük be az áthidalót a helyére. A fenti terv alapján az egyik felén a levegőben áll az áthidalónk, itt Peri lábbal a kellő magasságra emelhetjük és fixálhatjuk. Oldal irányba is támasszuk meg a Peri.


Az áthidaló behelyezése előtt vékonyan habarcsot helyezünk mind a két oldalon a falra, erre fogjuk majd ültetni az áthidalót. Az áthidaló tetejére is habarcsot szoktunk teríteni, ami már részben kitölti a felette levő falazat és az áthidaló közti űrt (ezen a képen nem szerepel), később ezt még jobban kitöltjük habarcs bejuttatásával, amit kőműves kanállal. Az alaprajzi változtatások, funkció váltások szükségessé teszik, hogy oda kerüljenek nyílások, ahol eddig nem voltak, a meglévőeket pedig be kell falazni.


Számtalanszor előkerülő kérdés, hogy a műanyag ablakok beépítése megoldható-e barkácsmódszerekkel, szakértő segítség nélkül? Felújítás, a tetőtér beépítése vagy egy szoba felosztása gipszkartonozással – számos oka lehet, hogy miért van szükség új beltéri ajtók beépítésére. De aggodalomra semmi ok.


Hogyan csináljam az áthidaló cserét? Válaszok a kérdésre. Elöször is a födémet alá kell támasztani, a födém sulyátol függö vastagságu fa, vagy vas stolica, Doka, lább-al. De nem mindegy hogy hol és hogy a láb és a födém közé milyen vastagságú fejelést raksz, a lábakat kb 5méterre a faltol helyezd el, a fejelés min 10X15-ös legyen. Ha jól csinálta akkor az áthidaló alatti lévő fal kibontása után az áthidalók mozgásmentesen megtartják a felette lévő részt, ezért fontos az erős résmentes kitöltés, hogy ne tudjon megmozdulni a felette lévő rész.


A beépítésnél vigyázz, hogy vízszintes legyen az áthidaló , ne az ajtó tokjából kelljen levágni. A magassági méret a végleges padlószint és az áthidaló közötti legszűkebb méret, itt fontos megjegyeznem, hogy a beltéri ajtó a burkolatra vagy a padlóra fog kerülni, így ha még nincs lerakva, feltétlenül számolj annak vastagságával. A falvastagság vagy káva a beltéri ajtó sarkallatos pontja, a mérésnél számolj a. Kivésik a régi áthidalót, majd a nagyobbnak szükséges helyet és berakják az újat. Ez idő alatt a tulaj buzgón imádkozik, hogy tartson a malter és ne szakadjon le a felette lévő rész.


Ha mégis leszaka akkor az új áthidaló berakása után újra építik. Beltéri ajtó berakása ? Adott egy nagy szoba, amit ketté akarnék választani, egyedül szakember nélkül. Külön ajtót akarok neki, egy már van, a másikat beakarom építeni az eredeti ajtó mellé méterre, hogy ha el lesz választva a szoba akkor mind a kettőnek külön bejárata legyen. Fal közti cserépkályha esetén mindig viszek magammal egy 150cm-es áthidalót, mert már számtalanszor előfordult, hogy a jó rég megépített cserépkályha tetejére húzta rá a kőműves a falat áthidaló berakása nélkül. Ezzel az a gon hogy a cserépkályha tetejének megbontása után a téglák a levegőben lógnak és.


Azt szeretném kérdezni hogy a legcélszerübb ezt a rést kitölteni. Gondoltam arra, hogy kerámiaburkolatos gerendát, szögvasat, vagy laposvasat beépíteni az áthidaló alá és a felette levő részt ytongal kitölteni. Arra is gondoltam kidobozolni és szigetelő anyaggal.


De mivel régi lehet a ház is lehetséges hogy az áthidaló igen rossz minőségű ezért cserélni kell. Ajtók vásárlása és rendelése az OBI-nál. A hőszigeteléssel párhuzamosan ez a terület vezet a kivitelezési listákon és tény, hogy a nyílászárók működése, megfelelő volta, nagyban befolyásolja a komfort érzetünket és a pénztárcánkat, mivel vetemedett, korszerűtlen ablakon és ajtón, nagy sebességgel szökik a téli időszakban a hőn áhított meleg. Az ajtók nyí­láskeretének a kialakítása hasonlóképpen történhet, a 2cm-es szokásos magassági méret azonban csak az áthidaló alatt teszi szükségessé az aláfalazást.


Az áthidaló fölé még két sor Habisol falazóelem beépítésére van szükség, erre kerülhet a födém és koszorú szerkezete. Egyedi áras tételek: A fúrási és vágási egységárakkal kalkulálva nettó 35. Ft , Budapest területén kívül nettó 35.


A megfelelő vasmennyiség és betonacél kiosztást minden esetben statikus mérnök tudja meghatározni. Az áthidaló idomok lehetnek kettő vagy négy centisek az új harmonika bekötés mérete mindenhova jó, ennek persze vannak feltételei a WC cseréhez és megváltozik a bekötése szánt idő mértéke is! A betonhálókat legalább egy. Nyílászárók beépítése,válaszfalba.


Pallótokos vagy gerébtokos ajtók beállítása,rögzítése. Az előregyártott béléstestek berakása a gerendák beállítása után gyorsan halad. Porotherm födém építéséhez a béléstesteket Porotherm födémgerendákra kell felrakni, mégpedig a szükséges vasalattal és felbetonnal ellátva a födémgerendákat.


Az alapozás elkészülte után lehet kitûzni a falszerkezeteket és pilléreket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések