2018. január 23., kedd

Kilim a nomád szőnyeg

Kilim a nomád szőnyeg A Kilimbolt. Van egy különös hangulatú, varázslatos hely az Irányi utcában, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni, és ahol nem lehet fél óránál kevesebbet eltölteni. Egy nomád , vagy falusi szövőműhelyben készült szőnyeg valóban kiváló kiegészítője lehet a legkülönbözőbb stílusban berendezett európai lakásoknak. Ennek oka, hogy a kézzel szőtt kilimek valóban élnek, és nem csak készítőjük személyes kézjegyeit tükrözik, hanem magukban hordozzák egy egész törzs, népcsoport vagy földrajzi terület évszázados hagyományait is.


Gyönyörű, kézzel szőtt nomád gyapjú szőnyegek Kis- és Közép-Ázsiából, Észak-Afrikából.

Budapest, Budapest, Hungary. Ez a hely egy múzeum, egy galéria és egy üzlet keveréke, hogy lehetővé tegye a kilimeket megismerni, megszeretni és megvenni. A nomád népek állataik szőrét (juh, kecske, teve) fonták meg fonálnak, melyet természetes festékekkel festettek meg.


Nyersebb hatásúak ezek a szőnyegek, de erőt sugároznak és valóban erősek, tartósak is. Nemcsak az anyagok tradicionálisak de a szövőszék is. De keleties lakásbelsőt is hozhatunk létre, kicsit hasonlatosan a hajdani, nomád sátrak belső világához, ahol a kilimek a bejárat körül, az oldalfalakon szőnyegként és terítőként is megjelentek. Ezek a nomád életformával kapcsolatos textilek különböző kultúrákban is megtalálhatók, mindenhol, ahol a szövés technikáját ismerték.


A szövött kilimek időben korábban jelentek meg, mint a csomózott technikájú szőnyegek, így ha ma veszünk egyet a lakásunkba, a legősibb formát választjuk, amit az emberiség a textil műfajában létrehozott.

Southwest Rugs Rug World Stair Rods Hall Carpet Natural Area Rugs Cheap Carpet Runners Magic Carpet Carpet Design Carpet Cleaners. KILIM a nomád szőnyeg. Különösen a nomád szönyegek rajongói körében.


A látvány olyan megkapó volt, hogy hamarosan mélyebb betekintésre kerítettünk sort. A férjem és én festők vagyunk. A nomád körülmények nem teszik lehetővé, hogy a színek az egész szőnyeg felületén egységes árnyalatúak legyenek, mivel egyszerre csak kis mennyiségben tudnak fonalat festeni. A minták méretei is esetenként változhatnak. A városokban a helyzet egész más.


A másik úton járók megpróbálják alkalmazni a megtartva meghaladni elvet és komplex projekt keretek között termeltetik a nomád , magashegyi gyapjút, felügyelik a kézi fonást, növényi festést, acél szövőkereteket (a hagyományos kilimek sohasem szövőszéken készülnek!) készítettnek, hogy elérjék a mai lakásméretekhez illeszkedő szélességet. Házprojekt: egy nomád szőnyeg története. Karácsony előtt nagy szőnyeg dilemmában voltam, hetekig keresgéltem a neten, van pár kedvenc típusom, amelyek közül nem tudtam választani, de aztán a szívem egyre jobban húzott a Beni Ourain. Aki még nem járt az Irányi utcai kilim üzletben, annak házi feladat elmenni! Vásároljon nomád szőnyegeket online a Nain Trading-nál.


Sok perzsa szőnyegek, rendkívül gyönyörű minták és élénk színek jellemzöek a Nomád ,és a kézi csomózású falvakban otthon készített szönyegekre. Inspirációt a mintákhoz ezen keleti szőnyegeknél gyakran a természetböl merítik, s így egyedülálló. Mitől nyugtat meg, vagy tölt el szívet-melengető derűvel egy-egy darab szemlélése anélkül, hogy ismernénk valamennyi szimbolikus motívum jelentését ( pl: termékenység, házastársi hűség, rontás, vagy a természet ártó erői ellen való védelem)?

Akárhogyan is csűrös-csavarom a dolgokat, sok év keresgélés és sok féle-fajta szőnyeg megtekintése után is egyre határozottabban érzem úgy, hogy ha szőnyeg , akkor az csakis kilim lehet. Egy nomád vagy falusi szövőműhelyben készült szőnyeg valóban kiváló kiegészítője lehet a legkülönfélébb stílusban berendezett otthonoknak. Ilyenek például a kilim szőnyegek, melyek magukban hordozzák egy egész törzs, népcsoport évszázados hagyományait.


Keleti Szőnyegek Katalógusán! Honlapunk elsődleges célja, hogy a keleti szőnyegek szerelmesei egy oldalon megtalálhassák hazánk aktuális szőnyegkínálatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések