2018. január 11., csütörtök

Dór oszlop

Dór oszlop

Maga az oszlop még egy külön talapzaton, az ún. Ennél az építésrendnél az oszloptörzs közvetlenül a templom lépcsős alapján áll, rajta egy kerek tag (ekhinosz) áll, azon egy négyzetes fedőlap (abakusz), mely a keresztgerendát (architráv) tartja. A lábazat egyes stílusoknál hiányzik, ezt az alul erősen kiszélesedő oszloptörzs pótolja (például dór oszlop ). A felületét szegmensívű, élben összemetsződő kannelúra tagolja. Fejezete tagozás nélküli, négyzetes abakusz-lemezből, íves profilú, kör alaprajzú párnatagból – az echinuszból – és a nyaktagból áll.


Dór oszlop

Oszlop , oszloptalp, oszlopfő. Bánjunk tehát velük kellő tisztelettel, díszítsük őket. A dór , az ión és a korinthoszi oszlop méretében és oszlopfőjének díszítettségében is különbözik. Római dór oszloprend – A párkány hármas osztású. Fantasztikus erőt sugallnak, ahogy tartják a rájuk rakott terhet, akár több emeletet is!


Magassága az oszlopmagasság negyede, tehát méter. Ebből méter az egyszerű lemezzel lezárt architráv és külön-külön és 1/méter a fríz és a geiszon. A frízt négyzetes metópákkal váltakozva triglifek tagolják az oszlopokhoz igazodva úgy, hogy az oszlop. Dór oszlop :Korinthosz Kr. Ez volt az alap oszlopfajta.


Dór oszlop

A férfitest arányai szerint készült(férfias hatást keltő). Vájatos felületű,16-vájatsorral(kannelúra). Az indulásom után egy évvel már ehhez a céghez kerültem, csak akkor még más titulusban. Az oszlop alsó harmada(törzse)kihasasodó,sudarasodott(entázis). Ezt megelőzően Dober Bt.


Tevékenységi köreinknél némely esetben olvashat árakat is, melyeknél felhívom figyelmét, hogy csak tájékoztató jellegűek és nem tartalmazzák a áfát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések