2015. április 30., csütörtök

Tejpite meggyel

A tejpite réges-régi kedvenc, akár már a dédinél is kóstolhattad. A tészta fantasztikusan lágy, puha. Más országokban is megvannak a különféle változatai, a franciáknál különösen népszerű, és clafoutis-ként ismerheted.


A hozzávalókat – a meggy kivételével – habverővel jól kikeverjük. A sütőtálat kivajazzuk, beleöntjük a tésztát,. Meggyes tejespite recept képpel.


A tojást a cukorral verjük habosra, majd öntsük hozzá a joghurtot és a sütőporral elkevert lisztet. A tepsit a vajjal alaposan kikenjük és kilisztezzük. Először csak a massza felét öntjük a tepsibe, majd megszórjuk a meggyel , végül rákerülhet a massza másik fele is. Csilingelő nevű édességeket és sósakat kóstoltunk, úgy ettünk, mintha soha többé nem ehetnénk majd belőlük, még a könnyünk is kicsordult örömünkben.


Keresési eredmény a tejpite kifejezésre. A madártej minden gyerek kedvence, de persze nem kell ahhoz hatévesnek lenni, hogy felcsillanjon a szemünk, ha megtudjuk, ez lesz a mai desszert. Ha még sosem készített madártejet, érdemes előtte átböngésznie receptjeinket, és egy egyszerűbb változatot választani. Ha viszont már rutinos szakács, dönthet egy különlegesebb recept mellett is. A meggyes tejpite olyan, mint a sütőben sült, gyümölcsös palacsinta.


Helyettesíthető persze meggyel vagy sok minden mással is, de nekem a legjobban sárgabarackkal jön be, mert a barack éppen csak egy egészen picit ereszt a levéből, ami átfolyik a tésztába, de a gyümölcs húsa máskülönben ép mara csak még édesebb lesz. Keverjük össze a lisztet és a sütőport. Ezt a változatot se hagyd ki! ZENKER Virág süteménykiszúró.


Tejpite meggyel

A tejespite az egyik legegyszerűbb sütemény, csupa rezgősre sült krém, ami bármikor percek alatt összedobható, hiszen az alaprecepthez minden alapanyag nagy valószínűséggel minden háztartásban megtalálható. Most egy kis csavarral, pontosabb csokoládéval készült, és egy kis fagyasztott meggy is került bele, ami nagyon jól illik a csokis ízvilághoz. Tavaly nagy sláger volt a blogokon a clafoutis avagy a magyar,póriasabb nevén a tejpite.


Diós meggyes clafoutis gluténmentesen recept képpel. Hozzávalók és az elkészítés részletes leírása. A tejes pite receptje hasonló a palacsinta tésztáéhoz, csak ez afféle palacsintapite. Befőttel, és friss gyümölccsel kedvünkre ízesíthetjük. Nálam cseresznyés tejpite készült most de meggyel is nagyon finom lehet.


Sokakban gyerekkori emléket ébreszt a nagyi tejespitéje, mások egyszerűsége és krémessége miatt rajonganak érte. Az biztos, hogy mindig minden van hozzá otthon, perc alatt összedobható, nem kell keleszteni, dagasztani, mégis egy csodás süti a végeredmény. Anyukam ezt cseresznyevel, meggyel , vagy szilvaval keszitette, nagyon szerettuk gyerekkorunkba, anyukam Magyarovar kornyekerel szarmazott.


Nagyon finom a héten màsodjára készí. Bár én fagyasztott meggyel csináltam, de a fáról leszedettel még jobb lehet. Esetleg még párat tennék is a gombócok mellé ropogtatni. Gesztenye Admirális meggyel.


Finom linzer alap sült gesztenyés krémmel, egész meggy szemekkel és pirított mandula szeletekkel. Nyitásunk óta abszolút kedvencetek ez a klasszikus sütemény! Mindent imádok, amiben meggy van, főleg, ha megmarad a savanykás íze. A vaníliasodót sem külön tálaltam, hanem a mákos gubával együtt sütöttem meg. Ugyan cukor- és laktózmentes a desszertem, de a glutént most nem.


Nem túl édes, könnyű, joghurtos-gyümölcsös pohárkrém, amit még egy idegen konyhában is perc összedobni. A szezonra való tekintettel sárgabarackkal készült, de ugyanilyen finom lehet málnával, áfonyával vagy meggyel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések