2015. április 22., szerda

Plafon repedések javítása

Repedésjavítás könnyen, gyorsan, tartósan. USA-ban már bevált anyagokkal és módszerekkel. A rendszer már elérhető Magyarországon is. A falak olykor megrepednek, ez nem túl esztétikus látvány, de hézagerősítő anyaggal könnyedén megoldható a repedés javítása , és még csak szakembert sem.


Mielőtt hozzálátnánk a festéshez vagy a tapétázáshoz, vizsgáljuk meg a plafont és a falakat, hogy nincsenek-e rajta repedések és egyenetlenségek. A fal festésének, tapétázásánál fontos a sima és egyenletes felület. Sajnos a leggondosabban vakolt fal is lehet picit egyenetlen, és a bútorok, dekorációk rögzítésének furatai, régi falakon akár kis repedések is adhatnak plusz feladatot az előkészületekben.


Az ilyen repedések vannak zárva a gipsz megoldás,egy fém spatula, jól szintező megoldást. Ez a pecsét nevezzük pont spackling. Alkalmas ragasztási pont abban az esetben, ha a mennyezet ragasztott tapéta vagy festett fényes vízbázisú festékek. Figyelembevéve az előző megjegyzést! Nem lesz tartós az eredmény!


Némi gyakorlat sem árt hozzá. Amikor az első apró repedések megjelennek egy helyiség falán, van olyan tulajdonos, aki úgy gondolja, hogy majd ha nagyobb lesz, akkor kőművest hív, de van olyan is, aki inkább az azonnali tettek mezejére lép. Ez utóbbit támogatom én is: némi idő és munka ráfordításával könnyen eltüntethetőek a kisebb repedések. A repedések és lyukak senkit sem kímélnek.


A vakolat mindig megrepedezik a vakolást követő pár hónapban, sőt, a több száz éves házak is izegnek-mozognak. A fa ajtókeretek hirtelen összemennek, a gerendák ropognak a nyári melegben, és a téli hónapok sem tesznek jót nekik. Függőleges vízszintes repedések A falakon számos okra vezethető vissza a repedések kialakulása, vegyük sorba ezeket! Elsődlegesen a rossz kivitelezés okolható és a nem megfelelő anyagok beépítése.


A fal javítását mindig a nagyobb lyukakkal, csavarok furataival, repedésekkel kezdjük! A lyukak - furatok javítása előtt érdemes azok belsejét megnedvesíteni, bevizezni! Ekkor a poros felület vizet vesz fel, így könnyebben tapad meg a glettanyag és száradás közben sem reped ki.


Ha ezt elmulasztjuk, a tapéta mintázata eltorzulhat, a ragasztás nem lesz tökéletes, és a vakolaton újabb repedések , törések keletkezhetnek. A hézagolás során valamely, a Rigips által gyártott hézagoló a. A beton repedés javítása előtt érdemes foglalkoznunk a keletkezésével, mivel egy jól elkészített beton aljzatnak nem kéne káros repedést elszenvednie. Ráadásul a repedések zöme csak a burkolat készítése után keletkeznek, az idő előre haladtával, így a károk elkerülése céljából alaposan mélyre kell ásni! A fal szilárdságának további javítása érdekében acélhuzalokkal erősítjük meg. Ha a vályogfalakon nagyobb függőleges repedések vannak, az az alap megsüllyedésére utal, a hibát kijavítani szinte lehetetlen, és számítani.


Napjainkban pusztulnak ezek az épületek. Vályogházban élünk, ahol minden fel van újítva. A régi épületeknél gyakoriak a statikai mozgások előidézte repedések megjelenése. Ha ezeket még az általános festéskor nem tágították ki, nem töltötték fel glettel, és ezt nem erősítették meg üvegszövetes fedéssel, akkor ezt a repedések kijavításakor kell megtenni. A kisebb repedéseket spatulya élével.


Az alacsony plafon és a kövek, a tömör falak és az ablaktalanság dacára a kis szoba. Akár festünk, akár tapétázunk, először ki kell javítanunk a fal hibáit, egyenetlenségeit, azaz simává kell tennünk: magyarul glettelnünk kell. Plafon , fal hibáinak kijavítása házilag, ahogy egy pancser csinálja. Az a gon hogy nálam a repedések többnyire az oldalfal és a plafon találkozásánál vannak, így elég nehéz glettelni még simán is nem szalaggal.


Már arra is gondoltam, hogy csak jól be kéne festenem azt kész így nem állna fent az a veszély, hogy megmozdul a javítás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések