2018. november 29., csütörtök

Nyúlbetegségek mixomatózis

Sajnos a nyulak sem kivételek, ők is megbetegedhetnek. A leggyakoribb nyúlbetegségek a következők: mixomatózis , fibromatózis, vérzéses megbetegedések. Szerencsére a védekezés már megoldott, így megóvhatjuk nyuszinkat a betegségektől! A nyúltartás alatt nyúlgyógyászati alapismeretekre is szükség van.


Cikkünkben leírjuk, hogyan veheti észre, ha baj van az állatokkal és mit tehet a betegség megelőzéséért. Szembetűnő klinikai tünete a duzzadt szemhéj, aminek következménye a szinte teljesen zárt szem, illetve a lokalizált duzzanatok a fejen, arcon, fülön, ajkakon, illetve a végbélnyílás és a nemi szervek környékén. A mixomatózis a kisnyulakat sem kíméli – előzze meg a betegséget! Ha a nyúl a myxomatózis agresszív formájában érintett, a túlélési esélyei. A nyulak egészségéhez a helyes tartásmó az étren a tiszta és tágas lakhely nagyban hozzájárul.


A hosszúfülűek immunrendszere az emberekétől teljesen eltérő, ezért szerencsére nagyon ritka, hogy egymásnak bármely betegséget átadjuk. Leggyakoribb kiváltó okok: kullancs vagy. A kórt egy vírus idézi elő, a Leporipox nemzetségből. A betegségre Európában csak a házinyúl és annak őse, az üregi nyúl fogékony, a mezei nyúl nem betegszik meg tőle. A vírust különféle ízeltlábúak, főként.


Hétköznapi nyúlbetegségek. Ezen az oldalon olyan problémákról írtam, amik az én nyuszimmal már előfordultak és vélhetőleg más nyuszival is megeshetnek. A fonalférgeknek több. Arc, fül, végbéltájék felduzzad amitől a nyúl nem eszik iszik. Nem sok esély van hogy, éledben marad.


Kezelni nem lehet ha elkapja a nyulak elpusztul csak oltással lehet megelőzni ami hetes korban adható. Belsőfül-gyulladás. A közép- és belsőfül gyulladásnak számos kiváltó oka lehet, kb. Teljes testen előforduló, vizenyős duzzanatok (főként a fejen és a nemi szervek környékén) jellemzőek rá, mellette kötőhártya gyulladás, vakság, láz, étvágytalanság, másodlagos fertőzések fordulhatnak elő. Tünete a fülben futó erek átjárhatósága miatt a fülkagylón vérzés észlelhető, majd ez a fejre, orra is kiterjed.


Az egészséges nyúl gyakran eszik és a bélsarat rendszeresen,. Lappangási ideje 7-nap. A myxomatózisos csomók megjelenésekor a nyúl már nem. A betegség terjesztésében szúnyogok, bolhák, kullancsok játszanak szerepet. Héják és varjak csőréről és karmairól is ki lehetett mutatni a vírust.


Myxomatózis: Főleg vérszívó rovarok (szúnyog, bolha, kullancs) terjesztik. Először pirosak lesznek a szemhéjak, majd bedagadnak, majd ez történik a többi test nyálkahártyával (orr, ajkak, nemi szervek) is. Mixomatózis Tünetek: a fertőződött állat kezdetben élénk.


Ezek miatt a nyuszi nem lát jól, alig tud enni, inni. Két héten belül elpusztulhat az állat, még. Nyúlbetegségek Amikor az anya szoptat, legyengül, de rosszul tűri a párás meleget is.


Ilyenkor támadhat a fülatka. A belső fülben elszaporodva erős hámlást, varasodást okoz. Eldugul tőle a nyúl füle, begennyesedik, és a gyulladás végül az állat pusztulásához vezet.


Ezt megelőzhetjük, ha kéthetente ellenőrizzük az.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések