2018. május 18., péntek

Vert fal javítása

A fal szilárdságának további javítása érdekében acélhuzalokkal erősítjük meg. Vert vályog fal esetén milyen karbantartási munkák lehetnek szükségesek? Van a falunkban egy gyönyörű, tökéletes kinézetű 1évesnél is.


A fal is nagyon hideg, de ha a szőnyegen ülünk szó szerint áramlik a hideg. A vert fal abban különbözik a rakott faltól, hogy mintadeszkázat közé úgy készül, hogy a bekerült agyagot fa döngölőkkel még meg is tömörítik.

A mintadeszkázat szétszedhető és újból összerakható, esetleg függőlegesen csúsztatható szerkezetű. Nedves fal a padlószint alatt. Ezért gond a betonozás, a cementes vakolat a vályogházban. A vert fal alapanyaga megegyezik a rakott faléval, csak a felhúzás módszere volt más, aminek köszönhetően jóval egyenesebb fal lett az eredmény.


Egymással szemben nagyjából fél méterre oszlopokat ástak le, ezek határozták meg a fal vastagságát. Az oszlopokra deszkákból zsaluzatot erősítettek, majd a nedves alapanyagot elkezdték közéhordani. A fal javítását mindig a nagyobb lyukakkal, csavarok furataival, repedésekkel kezdjük!

A lyukak - furatok javítása előtt érdemes azok belsejét megnedvesíteni, bevizezni! Ekkor a poros felület vizet vesz fel, így könnyebben tapad meg a glettanyag és száradás közben sem reped ki. A homogén, csömöszölt (azaz a rakott és a vert ) falak esetében a rovátkákat az egész felületen meg kell csinálni. A zsírosabb agyagból készült fal rosszabbul tartja a vakolatot, mint a soványabb, esetleg kicsit köves anyagfal.


Régen ilyen is készült, nem mindig. A fal stabilizálásánál speciális helyszínen süllyesztett, vasalt betont építünk a fal szerkezetébe ami tartalmazza a hőszigetelést is. A sávalap megerősítésére a beton teljes keresztmetszetébe betonacélokat lövünk bizonyos szögekbe és távolságokba, a szétrepedt részekbe speciális ragasztót injektálunk, így megakadályozva a további alapsüllyedést. Napjainkban a vályognak reneszánsza van a tehetősebb rétegek körében is – míg korábban kifejezetten a szegénység jele volt.


Nemcsak a parasztromantika felerősödése, de az energiatudatosság miatt is fontossá vált a vályogépítészet. Ha repedések vagy kisebb-nagyobb lyukak tarkítják a falat, nem kell azonnal kőművest hívnod. Eláruljuk, hogyan javíthatod ki magad! A fal festésének, tapétázásánál fontos a sima és egyenletes felület.


Sajnos a leggondosabban vakolt fal is lehet picit egyenetlen, és a bútorok, dekorációk rögzítésének furatai, régi falakon akár kis repedések is adhatnak plusz feladatot az előkészületekben. A falból a víz párolgással eltávozik, növeli a szobák páratartalmát és falon hátrahagyja az ásványi sókat, ami salétrom formájában jelenik meg a fal felületén. Tehát a vakolatban lévő salétromosodás tulajdonképpen a feldúsult ásványi sók miatt málló fal , pergő vakolat.


A javítás vert fal esetében a repedés vályoggal való kitöltését, vályogtégla fal esetében újrafalazást jelent a sérült szakaszon.

A padlás javítása : a régi házak padlásait általában sárral burkolták. Ha csak itt-ott vannak repedések, az pelyvával vagy szalmával kevert sárral „betapasztható”. Miért jó a tapasztott fal a háznak és lakóinak?


A sártapasztás megvédi a pusztulástól a falat alkotó téglákat. Természetes anyag és szellőzik. Gyakorlatilag ingyen van az anyag.


A falvarrás mint technológia, ügyfeleink körében első alkalommal még ismeretlen fogalom annak ellenére, hogy már Magyarországon is több évtizede alkalmazzák. Brutt-Saver repedés varrással. Megsüllyedt padlók javítása vert mikrocölöpökkel. A legfontosabb: száraz, egészséges környezetben élni. Salétromos, penészes, vizes falak nélkül.


A fali képek átrendezésekor is koszos keretek alakulnak ki. Ha van azonos színű javító falfesték, akkor a fal portalanítása és lemosása után szinte alig marad nyoma a képnek. Ha ezt egy nagyobb képpel nem lehet eltakarni egy kissé hígított.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések