2018. február 9., péntek

Erdélyi kopasznyakú tyúk

A kopasznyakú tyúk mindenekfölött élénk és bátor állat. Kakasának súlya 5-kg, feje kicsi, néha bóbita ékesíti. Arca élénk, vérpiros és tollatlan.


Karib-szigeteken is kopasznyakú viador formájában, de akárhol bukkannak is föl, a kopasznyakúság egy spontán génmutáció eredménye, és az öröklésmenetben domináns. Erdélyi kopasznyakú.

Későbbiekben a fajta – mely leggyakrabban fekete, fehér, sárga és kendermagos változatban fordult elő. Kopasz nyaka a szemlélőben nem a legkellemesebb hatást kelti – szélesebb körű elterjedését és ismertségének hiányát éppen kedvezőtlen esztétikai megjelenésével magyarázták. A magyar tyúk és a típusában is eltérő erdélyi kopasznyakú tyúk a 19. A tenyésztés során több színváltozatot különítettek el, melyek egy részét ma önálló fajtaként, vagy fajtaváltozatként ismerjük.


Jellegzetességét csupasz nyaka, részben csupasz melle és hasa adja. Húsban és tojásban igen gazdag, kotlási hajlama viszont gyenge. Többféle olcsó, használt erdélyi kopasznyakú tyúk eladó.


Mennyi az erdélyi kopasznyakú tyúk ára használtan?

Magyar tyúk , erdélyi kopasznyakú tyúk , szlovák oravka, hrvatica, poszavinai búbos tyúk sokkal kevésbé ismertek, elterjedtek, mint egy cochin vagy orpington fajta, melyek minden kontinensen hódítanak. Mindhárom színváltozatra jellemző, hogy az arc, áll- és füllebeny, a taraj és a fej (különösen annak hátsó része) a kakasnál vérpiros, a tojónál – kivéve a fej hátsó részét, mely mindig vérpiros – kissé halványabb árnyalatú. Több kakasnevelő tenyésztelepet is kialakítottak, ahol magyar és erdélyi kopasznyakú kakasokat neveltek, ilyen telep volt Gödöllőn, Kolozsváron, Szentimrén és Adán is.


Mármint a hagyományos magyar fajták már nem teljesítenek jól? Erre is választ kerestünk a programunkban, ahol őshonos magyar tyúkfajtát: a kendermagos magyar parlagi tyúkot, a fogolyszínű magyar parlagi tyúkot, és az erdélyi kopasznyakú tyúkot próbáltuk ki háztáji extenzív körülmények között. A tenyésztés alatt több színváltozatot is elkülönítettek, melyek egy részét ma már önálló fajta ként, vagy fajta változatként ismerjük. Fejezetek: H zity k, Erd lyi kopasznyak ty k, Magyar ty k, Poszavinai b bos ty k, T rpe f? Cochin, Chab, Ty kfajt k list ja. Márpedig az erdélyi kopasznyakú tyúk a fajtaleírás szerint fekete, fehér és kendermagos színben fordul elő, kellett tehát hogy legyen egy olyan típus, ami ma már nem létezik.


Megkezdődött hát azon állatok felkutatása, amelyek ezt idézték. Három színváltozata ismert: fehér, fekete, kendermagos. Ugyanebben az évben hozták Gödöllőre a fekete erdélyi kopasznyakú tyúkállományt a konstanzai génbankból, a fehér és kendermagos erdélyi kopasznyakú. Töltsd le alkalmazásunkat és vágd zsebre a mobilo hogy egy programról se maradj le! Hazánkban az őshonos baromfifajok és -fajták teljes tárháza rendelkezésünkre áll, mivel a baromfihús- és tojásfogyasztás mindig kiemelt jelentőségű volt, hiszen a szárnyasok mindig „kéznél voltak”.


Erzsébetváros) tenyésztője után szeremlei tyúk -nak, egy másik honossága szerint bosnyák tyúk -nak is nevezték. Rendkívül edzettek, erősek és ellenállóak, gyorsan fejlődnek és gyorsan tollasodnak. A tojásaik általában barna- vagy krémszínűek.

Egyes vidékeken kiváló téli tojóként tartották számon. A fejtetőn szintén kevés toll található. Az erdélyi kopasz nyakú tyúkra jellemző, hogy nyaka és részben a melle, valamint hasi része is tollatlan. Sokféle színváltozatban fordult elő, korábban legelterjedtebb a fehér volt.


Testalkata hasonlít a magyar tyúkéra, de annál nagyobb törzsű, hosszabb és tojásdad alakú, melle kerek, mint a vadmadaraké. Szárnya hosszabb és. Ilyen telep volt Gödöllőn és Kolozsváron. Ezzel is segítették a magyar fajtájú tyúkok elterjedését. A kinemesített magyar fajták a II.


Ennek a feltűnő külsejű tyúkfajtának az ősei valószínűleg Kis-Ázsiából a török hódoltság. Ma itt van az ország legnagyobb kendermagos erdélyi kopasznyakú , és a kendermagos magyar tyúk állománya – ezer darabos az összlétszám. Az őshonos fajtákat könnyebb tartani, szívósabbak: pl.


Ha szeretnénk kiscsibéket, kotlásra hajlamos fajtát is válasszunk. Ilyenek a kettős hasznosítású fajták egyes tyúkjai vagy a japán tyúkok. Gondoskodjunk az etetésről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések