2018. február 8., csütörtök

Virágos kőris

A „ virágos kőris ” nevet azért kapta, mert virágainak – a magas kőristől eltérően – sziromlevelei is vannak. Viszonylag sok kártevő károsíthatja, ráadásul gombás megbetegedések (pl. levélfoltosodás, lisztharmat, levélrozsda) is. Virágos kőris , Fraxinus ornus. Lombfakadás idején intenzíven virágzik.


Természetes előfordulásában az északi határ Dél-Szlovákia, itt sikeresen.

Rügyei szürkék molyhosak. Lombja ősszel lilásvörösre vagy narancssárgára színeződik. A virágos kőris 8-méteres fa, jellegzetes gömbölyded vagy ernyőszerűen ellaposodó koronával.


Hazája Dél-Európa, Kis-Ázsia. Nálunk karstbokorerdőkben, meleg, sziklás köves helyen él vadon. A virágos kőris nevet azért kapta, mert virágainak - a magas kőristől eltérően - sziromlevelei is vannak.


Nevezik mannakőrisnek is, mert felsebzett kérgéből édes lé csepeg, amiből főként a mediterrán térségben.

A kőris (Fraxinus) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó növénynemzetség mintegy fajjal. A kőris közepesen nagyra növő fafaj, amelynek különböző alfajai túlnyomórészt lombhullatóak, ám néhány alfaja, mely a szubtrópusi éghajlati övezetben honos, örökzöld növénynek számít. Megyeri Szabolcs kertészmérnök növényismereti órája, melyet videón is rögzít.


Ennek célja, hogy a diákok az óra után, a felkészülés során tankönyv, az órai. Röviden: Ön egy kertészeti tananyag elsajátítását elősegítő növényismereti bemutató videót. A Chalara fraxinea fellépése és károkozása miatt felmerült a virágos kőris , azaz fajazonos alany használata, de rossz törzsképzése miatt nem terjedt el. Az 8–méter törzsmagasságban oltott ’Mecsek’ általában 5–méter magasra nő, koronája kezdetben szabályos gömb alakú, később lapított lesz.


A pédia szerint a virágos kőris dél-európai növény, Magyarországon van az elterjedésének északi határa, és a valódi kétszikűeken belül az ajakosvirágúak rendjébe, az olajfafélék családjába, és a kőris nemzetségbe tartozik. A Magyarországon honos három kőrisfaj közül (magas kőris , magyar kőris , virágos kőris ) erdészetileg ennek a legkisebb a gazdasági jelentősége. A tátogatóvirágúak rendje, olajfafélék családja, a kőris nemzetsége.


Az ornus fajnév már a római íróknál is a virágos kőrist jelölte, Vergilius és Pli- nius fent említett műveikben, vagy Co- lumella De arboribus című könyvében. A Mannakőris nevet a fiatal fák bemetszett kérgéből kifolyó édes nedvről kapta, melyet Olaszországban mannacukor előállítására használnak. Szárazság- és várostűrése miatt díszfaként is ültetik.


Sziklás talajon letörpül és tősarjakat hoz. Kőris gubacsatka: a virágzaton karfiolrózsára emlékeztető barna gubacsok keletkeznek, melyek fennmaradnak a fán.

Gubacsok a termések között. Erős fertőzés esetén elpusztul az egész virágzat, nem képződik termés, csak a gubacsok láthatóak a fán. Deze pin is ontdekt door Fufikert. Ontdek (en bewaar!) je eigen pins op Pinterest.


Tabán Tisztelt Budapesti Lakosság! Társaságunk szakemberei az I. Addig jut el a többi közt a molyhos tölgy, a csertölgy, a sajmeggy, a cserszömörce is, s eddig a vonalig termeszthető a borszőlő, a szelídgesztenye, a királydió. A levendula ültetvényt folyamatosan fejlesztették, először üzembe helyeztek egy levendula lepárló üzemet (Japánban az egyetlen), majd pár évvel később elindították a szappangyártást.


Tomita Farm levendula.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések