2017. június 5., hétfő

Fa kezelése kültéren

A fa teraszburkolatok is igencsak nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért aki ilyet szeretne, jó ha felkészül arra, hogy évente újra kell csiszolni, és le kell ápolni ahhoz, hogy mindig teljes pompájában tündököljön! A mi teraszunk egy éve készült el, thermowood burkolatot kapott. Lazúrok, festékek, olajok kültéri fa felületek kezelésére. Mindegy, hogy faház, kerti bútor, ajtó, ablak vagy kerítés készül belőle - a szabadban használt faanyag szélsőséges időjárási viszonyoknak van kitéve, legnagyobb ellensége pedig az erős napsütés.


Mivel a fa egy természetes anyag, ezért a fa megfelelő kezelés nélkül idővel elveszíti rugalmasságát, kiszáradhat és megrepedezhet. A kültéren alkalmazott faanyagok fokozottabban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Emellett a különféle kórokozók elleni védelemről is gondoskodni kell.


Ha kültéren használjuk, ugyanúgy kell alá speciális alapozó adalék, melyben gombaölő és esetlegesen UV védelmet adó adalék van! Hátránya hogy a bevonat miatt a fa erezete már kevésbé látszik, és szabad téren könnyebben és gyorsabban “öregedik el” a vékonylazúrnál. A vizes és az oldószeres vékonylazúrokat együtt ne használjuk! Mivel az UV állóság a színpigmentekben van, ezért nem érdemes kültéren áttetsző lazúrt alkalmazni.


A vastaglazúrokat inkább rétegképző felhasználása végett ismerjük, mert nem képes mélyen beszívódni a fa erezetébe. De védelem az égéskésleltető anyagok alkalmazása is. Az esztétikai szempontok és a tartósság követelménye mellett problémát jelentenek a fában, vagy az annak felszínén elszaporodó gombák és rovarkártevők, melyek roncsolják a fa szerkezetét, annak elszíneződését. A fa természetes szépségét az ember mindig nagyra becsülte, már a. Faanyagok kezelése , favédelem című cikkünket! Kapható kültéren is használható színtelen vékonylazúr is, de mindig vegyük.


A napfény és a csapadék folyamatosan károsítja a fafelületeket, a fa alkotórészei. A fa megmunkálására számos módszert. Selymes csillogása alatt a fa erezete szépen látszik, a felület sima tapintású, jól tisztítható.


Nagy színválasztékban kapható, az azonos gyártmányok színei egymás között korlátlanul keverhetőek. A színtelen változatok általában önmagukban nem, csak színessel keverve, vagy átfestve használhatóak kültéren. Mindkettőből rendelkezésünkre áll pórustömítő és beeresztő típus is. A pórustömítés kiemelten fontos a fa fizikai állagának megóvásához, főleg a kültéren használt faanyagoknál. Az UV sugárzás, a nap szárító hatása vagy a meleg levegő miatt a fa szerkezete szétesik, szálkás lesz.


A fába ősszel és télen. Természetesen a favédelem és ápolás is jó lenne, mindezt idő és energiakímélő megodással. Ezeket figyelembe véve kell foglalkoznunk a fából készült járólapok kezelésével és a földbe állított kerítés vagy paravánnak használatos fa szerkezetek védelmével. Kültéren a fából készült járófelületek, teraszok kezelése nem egyszerű feladat.


A faanyag védelme a járófelületek esetén. Amellett, hogy az ilyen. Otthon szeretné festeni fa kerítését? Olvassa elgyors és tömör összefoglalónkat, hogy ne hiába dolgozzon!


Fa kerítésünk felületkezelése a legfontosabb dolog kerítés építés során. Sokkal fontosabb annál, mint, hogy milyen fából készül a kerítés hiszen ha jól konzerváljuk a fát akkor az biztosan hosszú tartós. A kérdésea lenolajal való kezelés megfelelő.


A kültéri fafelületek kezelése során számos veszélyforrással szemben kell. Kerti bútorok kezelése. Fa kerti bútorainkat lekezelve, favédelemmel együtt szállítjuk. Akácia fa kerti bútorokat szezon végén – mielőtt télire elteszik – célszerű megtakarítani és a száraz fa felületeket teak olajjal leápolni.


A problémák kezelése és megelőzése. A fent leírt esetekből két fontos következtetést vonhatunk le: biztosítanunk kell a szálankénti dilatálást, valamint minden esetben akklimatizálnunk kell a terméket felrakás előtt. Ha ezeket betartjuk, biztosan nem ütközünk megoldhatatlan problémába. Gyalulással tovább növelhetjük a fa felületkezelő anyagok hatékonyságát, mivel a jól megmunkált, sima felszínen, egyenletesebben oszlatható el az impregnáló lakk.


Ha otthonunk padlózatát fa parketta alkotja, ennek kezelése is fontos tényező a hosszú élettartam, valamint az esztétikum megőrzése szempontjából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések