2016. március 29., kedd

Trombocita magas terhesség alatt

Alacsony trombocitaszám terhesség során. A váradósság alatt több kötelező laborvizsgálat is van, melynek során többek között a trombociták (vérlemezkék) mennyiségét is ellenőrzik. Előfordulhat, hogy a terhesség alatt ez szám lecsökken, mely igen megijesztheti a kismamáka.


A váradósság során több kötelező laborvizsgálat is van, melynek során többek között a trombociták mennyiségét is ellenőrzik. Ebből kiindulva trombociták mind a túl magas , mind a túl alacsony szintje.

Bővebben A vérlemezkék ( trombocita ) laborvizsgálatáról részletesen. A terhesség folyamán többször járunk a laborban. Aki tudatosan készül a babavárásra, az már a. A doktornő nekem akkor azt mondta, hogy ez azt jelenti, hogy sűrű a vére.


Tehát az alacsony szám jelenti a sűrűt. Hátterében több ok is húzódhat (pl. magas vérnyomás, HELLP, ITP, egyéb hematológiai betegségek), ám gyakran nem derül fény a kiváltó okra (gesztációs trombocitopénia). Várandósság alatt több eltérés is előfordulhat a laboreredményeknél, melyek aggodalommal töltik el a kismamákat.

Ilyen például a trombociták normálisnál alacsonyabb mennyisége, ami általában kezelésre szorul. Hogy mit kell ilyenkor tenni, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyász szakorvosa szerint jól beállított gyógyszeres kezeléssel és helyes életmóddal a kismama és a baba egészsége megőrizhető, a szövődmények kialakulása megelőzhető. Terhesség alatt több érték is más határok között számít jónak, normálisnak, mint nem terhesen.


Ha csak egy vagy két érték tér el minimális mértékben, azt egyszerűen a terhesség számlájára írják, és nem kell miatta aggódni. Normális az emelkedett prolaktinszint terhességben és szülést követően, ameddig az anya szoptat. Fontos tudni, hogy a hCG minden terhes nőben megjelenik, tehát nem jelent betegséget! Emellett a magas cukor miatt a méhen belül szervi károsodások, vizenyőség alakul ki a babánál, romlik a lepénykeringés, meg is halhat a magzat. Ezért kell egyensúlyban tartani a cukrot, ez nagyon fontos.


A körzeti orvosom szerint elég csak 6feletti értéknél elküldeni a beteget hematologiára. Doktornő szerint van valami teendőm ezzel az értékkel? Mivel már három éve van pajzsmirigy betegségem, folyamatosan látom hogy ilyen magas az értékem. A várandósság alatt is kialakulhat cukorbetegség vagy más néven gesztációs diabétesz.


Ez az állapot a legtöbb esetben csak a baba megszületéséig tart.

A jelenség oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő. Ha kiderül, hogy a terhességi cukorbetegség áll fenn, akkor mielőbb szigorú diéta és szükség. Szóval lehet teherbe esni magas Anti TPO mellett, ha a többi hormon jó. Az a szerencse, hogy ezek a hormonok lassan változnak és időben észre lehet venni a változást. Az Anti TPO önmagában csak azt mutatja, hogy valami nincs rendben a pajzsmiriggyel.


Mi számít magas vérnyomásnak a terhesség alatt ? Teltségérzet érzel a kismedence környékén, a nadrágod derékrészén lazítanod kell. Mit kell tudni a haspuffadásról? A magas vérnyomás az egyik legveszélyesebb tünet a várandósság alatt , az utolsó hetekben pedig rendkívül kritikussá válhat a kismama állapota. A baba egészségét is kockára teheti a magas vérnyomás, és néha nincs más választás, mint mielőbb megszüntetni a veszélyes helyzetet. Valóban súlyos esetben akár a terhesség megszakítása is szükségessé válhat annak érdekében, hogy meg lehessen menteni az anya életét.


A neutrofil, eozinofil, és limfocita a fehérvérsejtek különböző alakjait jelöli, terhesség alatt ezek az értékek változnak, de a laborokban a referenciaértékek ezt nem követik, egyébként kirívó különbség nincs, nem kell aggódnia emiatt, minden rendben Önnel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések