2016. március 23., szerda

Radiátor nem melegszik

Miért nem melegszik fel az egyik radiátor (lapradiátor)? A teteje langyos, az alja hideg. Nem levegős, a szivattyút próbáltam mindegyik fokozatban (3)! Azt figyeltem meg, hogy az egyik radiátor csak akkor melegszik fel a teljes felületén ha csak az van kinyitva a fűtési rendszerben.


Ha a többi radiátor is ki van nyitva akkor csak a felső részéből kb.

A fűtési rendszer éves soros. Lent kifejtem bővebben. Talán egy hónapja kin voltak a szerelők és kicseréltek egy alkatrészt a kazánban (Ariston Egis 24FF), amihez le kellett engedni a vizet. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem melegszik fel megfelelően, illetve nem fűt a radiátor , akkor több kiváltó okra is gyanakodhatunk.


Ellenőrizzük, hogy a kézi kerekes szelep nyitva van-e! Ha nincs, akkor nyissuk ki a szelepet, és megoldódik a probléma! Előfordulhat az is, hogy a radiátor tetejénél légzár akadályozza a víz.


Először is érdemes ellenőrizni a kézi kerekes szelepet.

Amennyiben a szelep nincs megnyitva, meg is találtuk a kiváltó okot, emiatt nem melegszik a radiátor. Nyissuk meg a radiátorszelepet! Megeshet azonban az is, hogy a radiátor felső részénél egy légzsák képződött, ami megakadályozza a készülékben a meleg víz. A légdugó megszüntetése nem kíván szakemberi beavatkozást, mi magunk is elvégezhetjük. Honnan tudhatom, hogy a radiátoromban légdugó képződött?


Ha a radiátorunk alsó része meleg, de a felső része a fűtés során nem melegszik át, okkal gyaníthatjuk, hogy légdugó van a rendszerben. Mi okozza azt, hogy a radiátor hideg? Fel sem melegszik , nem is hallani hogy folyik benne a víz, pedig meg van nyitva? A többi radiátorba hallani, ha folyik a víz, ebbe nem.


Légtelenítettem, nem jött levegő, csak víz. Szerelő volt kint 2szer is, ,,megcsinálta,de mivel munkába kellett rohannom, nem ellenőriztem. Addig tekerd a szelepet, amíg meg nem hallod azt a sziszegő hangot, ami a levegőre utal.


Ekkor semmiképpen ne tekerd tovább, csak tartsd a szelepet addig, amíg a vízcseppek meg nem jelennek. Ekkor azonnal zárd el a szelepet, és tekerd vissza jó szorosan. Egy óra múlva ellenőriz hogy felmelegedtek-e a radiátorok.


Meg kell nézni, hogy amikor hideg a radiátor , és a radiátor szelepet megnyitja, a radiátor fentről melegszik lefelé, vagy alulról felfelé, egy helyen találkoztunk már ilyennel, de akkor a komplett felső szint nem fűtőt rendesen, a két szint közti födémben felcserélték a vezetékeket!

Ha nem melegszik a radiátor. Nyíregyháza – Csokorba gyűjtöttük a fűtési szezonkezdéssel. Ha egy radiátor fent is ugyanolyan meleg mint az alja, akkor nem fűt.


Az első napon, amikor lehűltem, újra megtisztítottam, és a víz közvetlenül jön ki, nincs levegő, és amikor másnap újra bekapcsoltam a fűtést, még mindig nem kapcsoltak be. Nem tudom, mi okozhatja ezt. Leggyakrabban előforduló fűtés problémák megelőzése elhárítása. Indítsuk el fűtést és szükség esetén ismételjük meg a folyamatot.


Ha a rendszer csobog, vagy nem fűt megfelelően a radiátor , akkor tovább kell próbálkozni. Lehetséges hibajelenségek abban az esetben, ha nem megfelelően van feltöltve a fűtési rendszer! Nem melegszik a cirkótól, vagy a kazántól legtávolabbi radiátor. A megszokottól eltérően magas fűtésszámla és a pár éve még komfortos, de mára már nehezen kifűthető lakás problémája, többnyire a karbantartás hiányára vezethető vissza. Mielőtt belevágunk a találgatásba, nézze meg, hogy milyen a radiátora?


Teljesen hideg, miközben a fűtéscső forró. Ha a szeleptányér leraga a szelep nem tud kinyitni. Ilyen esetben hiába tekerjük a termofejet maximum állásba, a radiátor nem melegszik fel.


A szeleptányér leragadását általában az okozza, hogy a fűtési időszak végeztével nem csavarjuk maximum állásba. Ilyenkor az történik, hogy a nyári. Fagyos téli napokon az ember legrosszabb rémálma válik valóra, amikor arra ébre hogy a radiátor jéghideg.


Amennyiben a radiátorszelep nyitva van és a radiátor mégsem melegszik fel, általában levegősödés okozza a hibát, ami a meleg víz keringését gátolja. A megoldás a légtelenítés, amit otthon is bárki elvégezhet. Nem zárható ki, hogy a végleges hibaelhárítás csak szelep cserével lesz orvosolható. Kevés a víz a fűtési rendszerben. Töltsünk utána a fűtési rendszerben lévő víznek.


A víznyomás elfogadható értéke leállt- és kihűlt rendszer mellett 2-bar. Mind a kettő nyitva van. A szelepek beragadására azért nem tudok gondolni mert az elég törvényszerűtlen, hogy mind a négy egyszerre romlik el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések