Akkori népies elnevezése ammóniás vagy emóniás pogácsa volt. Abban az időben kétféle pogácsát ismertek, a sütőlapát nagyságú, egyben sütöttet és az apróbb, szaggatott pogácsát. Ez utóbbiba az édes és a sós aprósütemény egyaránt beletartozott.
Karácsony környékén gyakran készítették a szalalkális pogácsát. Miért szalalkális süti ?
A szalalkális süti nevet nyilván azért kapta mert a linzerrel ellentétben nem sütőpor hanem szalalkáli lazítja a tésztát, amit az ilyen vékony tésztáknál bátran használhatunk, ugyanis sütés közben teljesen kilevegőzik és nem marad ammónia illata. A lisztet, a cukrot, a szalalkális tejet, a tojás sárgáját, a zsírt összegyúrjuk, annyi tejet . Ezek a lakodalmas aprósütemények, a barackmag, a lassan feledésbe merülő szalalkális vagy a diós félhol sőt, a zserbó is ide tartozik. Szalalkális aprósütemény SAD.
A mostani forduló háziasszonyi teendőit Ildi látja el aki azt a feladatot találta ki hogy emlékeinkből keressünk régi hagyományos ízeket. Nekem először a zserbó jutott az eszembe, majd a nag. Recept gyűjteményében!
Mindenki megtalálja a legfinomabb vagy épp legkönnye. Nagyon kiadós, finom sütike! Nálunk nem linzer készül ünnepnapon hanem ez! Alapból imádom a szalalkális recepteket, hiszen mindig jól sikerülnek. Sütés után 2-óra múlva fogyasztható, de ha nem fogy el karácsonykor simán kitehetjük a szilveszteri asztalra, semmi baja nem lesz addig!
Mangogirl, sajna a szódabikarbóna nem helyettesíti a szalalkálit. A nagymamáknak mindig van egy titkos dobozkájuk, amiben finomságos aprósütik lapulnak. Az édesszájúak jól teszik, ha felszerelkeznek, feltöltenek néhány dobozkát édes aprósütivel. TOP puszedli receptek Puszedli. Mézes puszedli Jolán konyhájából.
Kitűnő mézes puszedli. Free Shipping on eBay. Elkészítés: A szalalkálit kb. Egy óra pihentetés után vékonyra sodorva különböző formákat szaggatunk.
Az aktuális lapszám már az újságárusoknál!
Mennyei Ünnepi aprósütemény recept! A szalakális sütinek nincs jó illata amikor sül, de nagyon finom és elálló sós süti készül belőle. Előre is elkészíthető. Pénztárcabarát fogások hó végére - kevesebb, mint hozzávalóból! Egy ebéd nem kell, hogy drága legyen, főleg, ha otthon készíted el.
Olcsó és kevés alapanyagokból is simán főzhetünk ízletes és finom fogásokat, semmi szükség szűzpecsenyéért rohanni a boltba. Ezután elmorzsoljuk benne a vajat, majd a két tojás sárgájával összegyúrjuk. Hozzávalók és az elkészítés részletes leírása.
A tejfölt fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy jól formázható, nyújtható tésztát kapjunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.