2019. június 28., péntek

Nyúlbetegségek emberre

Kakilexikon: Fürtös, apró golyók tapadnak össze. Ez nem betegség, ez vitaminbélsár, ezt meg is. Emberről emberre nem terjed. Kiváltó ok: A nyúl bélcsatornájában rendesen kimutatható kokcidium nevű véglények okozzák. Nyúl betegségek , nyulak betegségei, törpenyúl betegségek.


A nyulaknak nincs olyan virusa vagy baktériumra, amely emberre veszélyes lenne. A leggyakrabban előforduló nyúlbetegségek ! A dermatophytosis emberre átvihető betegség! Ezt a betegséget az egy egysejtű parazita okozza amely az agyat támadja meg és igen komoly betegséget okoz a nyulaknál. A tünetek a következők: a nyak ferdén tartása, hevesen mozgó szemgolyó, körbe-körbe járás, egyensúly elvesztése, földön gurulás, vizelet. A bőrgomba (gyík) nemcsak egy állatról a másikra, hanem az emberre is továbbítja.


Az állat viszkető és hámlósodik, a bőr vörösre válik, és a kabát kialszik. A kezeléshez el kell távolítania a hajat az érintett területekről, és kenje be a bőrt gombaellenes kenőcsökkel. Ezt kesztyűvel kell megtenni.


Liszterózis nyúlbetegség. Vérmérgezést okozó megbetegedés, melyet hirtelen elhullás vagy vetélés jellemez. Az anyanyulaknál az előrehaladott vemhesség idején a leggyakoribb. A bögölylárvák beássák magukat a nyúl húsába és ott táplálkoznak amíg ki nem fejlődnek.


Ezek a paraziták a tályoghoz hasonló dudorokat képeznek a nyúl bőrén, csak ha jól megnézzük ezen a dudoron egy apró lyuk van, amin keresztül a lárvák levegőhöz jutnak. Az élősködő emberre nem veszélyes! Cryptosporidium cuniculus - a nyúl ennek a parazitának a köztes gazdája. A végleges gazdái a macskák. Vigyázzunk, hogy lakásban szabadon engedett nyulunk ne ugorjon bele a macska illemhelyére mert a talpára ragadt csírákkal fertőzött ürülék a lábára, mancsára ragadhat és a. Betegségek: A myxomatózisos nyúl.


Lakásban tartott nyuszik gondozása simogatása előtt mindig mossunk kezet, ha egyidejűleg tartunk cicát vagy kutyát is a lakásban, mert csírák maradhatnak a kutya vagy macska szőrén. Vannak bizonyos nyúlbetegségek , melyek akár emberre is terjedhetnek, de ezek igen ritkán fordulnak elő, mivel ép immunrendszerű emberben nem tudnak kárt okozni. Inkább kisbabák, idős emberek, vagy egyébként is gyenge immunrendszerű emberek kaphatják el.


A rüh emberről emberre terjed: ehhez kb. Télen gyakoribb, a zsúfoltságot, hideget és párát szereti. A bőrben lerakott peték kikelnek, majd az élősködők a bőr. Nyúlbetegségek és kezelésük. Ez a betegség, más néven pasztellellózis, fertőző rhinitisnek minősül, és a felnőtt nyulakat és a fiatal állatokat is érinti.


A fertőzött állatok nyálkahártya vagy gennyes ürülést jeleznek az orrból, az állat állandóan tüsszent, elutasítja a táplálást, a testhőmérséklet. RHD (nyulak vérzéses betegsége) Cseppfertőzéssel, szájon át, belégzéssel, vagy kötőhártyán át, akár fertőzött tárgyakkal terjedhet, de szél, és szúnyogok általi fertőzést is leírtak már. A tavasztól őszig tartó kullancs- és bolhaszezon már a múlté, egész évben számolnunk kell a veszéllyel. Dekoratív nyulak, betegségeik és tüneteik.


Közegészségügyi jelentősége: A fertőzésre az ember is fogékony. A fertőzés emberre fertőzött vízzel, és a bőrön lévő sebekbe is behatol de az ép bőrön keresztül is bejut a szervezetbe, de kullacs csípés vagy az organizmus légi úton porral, ürülékkel is bejut a szervezetbe vagy vad nyulak simogatásával. Tetmayer Lajos nevű felhasználó kérdése: Ha a nyuszik rühesek, akkor mivel kezeljem őket?


Volt összesen bakom, anya nyuszim, nagyobb és négy kisebb nyuszim. Ilyenkor le lehet őket vágni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések