2019. június 28., péntek

Cölöp tájszó

Le is írta Colop , csak hát. Nekem ez pár éve teljes meglepetés volt, de aztán kiderült, hogy budai tájszó. E „hitvány szók azon tájszók , mikkel Cs.


Tán ez birta rá, hogy első jegyzéseit megszaporítsa, mellyek közt péld. Régies, tájszó : Leölő oszlop, cölöp , cövek, amelyhez a mészárosok a levágandó állatot. Csiricsáré tájszó val. Elfogadás állapota: Beküldte: Helen › girigáré Csomó tájszó. Terasz építés a vízen - Balaton Csavargőzös.


This feature is not available right now. Please try again later. Vas cölöp leütése hidraulikus, traktorra szerelhető cölöpverővel. Köves területeken az akác oszlopok közvetlenül nem üthetők el a talajba, ezért szükséges vas cölöp leverése.


Tolóajtó elemek és azok összeszerelése. A felső görgő rögzítése rendkívül egyszerű, az alsó már annál mókásabb: itt a kerekeknek típustól. Az ökröt a bitóhoz láncolták. A bitó mellett állt a mészáros egy nagy taglóval, hogy homlokon üsse az állatot. Ne haragudj, de ezt sehogy sem értem!


A Kis-Békás szorosa hamarabb vált ismertté, mert a múlt század végén a szoros alsó részét cölöp sorra és sziklafalak közé ékelt keresztgerendákkal fedték le, amelyen a kitermelt fát juttatták le. A kis-békási csatorna. A Szófejtés ∴ Etymology lapokon található:szó képélességek, mai és régi szótárokbol, pl.


Csadir: sátor (katonai, vesd össze: csador). A sátor szó - a honfoglalást megelőző érintkezések eredményeként - a csadir török szó emléke nyelvünkben. Az oszmán birodalomban - számos történeti adat tanúsága szerint - a sátorkészítő és sátorverő személyzet a hadsereg egyik legfontosabb testülete volt. Elsősorban a pásztorkultúrában őrződött meg a barág, barágos tájszó , amelynek feltételezett jelentését bozontos, nagyszőrű (pásztorkutya) alakban adja meg Mándoky. Találtál megfelelő nevet az új kuvasz kiskutyádnak?


Ne dönts gyorsan, várd meg, míg megismered kutyád személyiségét. Vannak nevek, amelyek nem illenek a beadle egyéniségéhez pl. Avagy: ejüt=eljött, ojá=olyan, kódés=koldus, sehucso=sehogyse, Ijéis=Illés – ezek mai (kórógyi) példák, s ha nem is ezt, de ilyenfélét, ilyen ízt kell keresnünk a sárguló papírokon!


Ne feledjük: mindegyik szó tájszó , mindegyik nyelvjárás tájnyelv, s hogy ezek közül melyik ma a hivatalos, teljesen a véletlen mûve. COLOP szó jelentése. Inkább a maguk természetes nyelvérzékére és szóalkotó találékonyságára támaszkodtak, akként okoskodva, hogy a nyelv úgyis kiveti magából a bele nem. Szókincs és olvasásértés.


Közösségi összefogás a diákok szókincsének fejlesztéséért. Hun csillagok – görög-római szupersztárok. Arra vonatkozóan, hogy hogyan keletkeztek a mai csillag(zat) nevek, álljon itt Lugossy József, egy mérvadó XIX. A támasztó- cölöp alatt nagyobb lapos kő van, azt tehát a földbe ásni felesleges. Ily támasztó-villát vagy mankót több oldalára is tehetünk.


Az ilyen megmozgatott fának következő tavasszal. Elbeszélések az Obi Észak hanti népének hitéről, szokásairól, szertartásairól, hagyományairól. A Procui névnek egy ilyen értelmezése jól beleillik abba a hiedelemkörbe, amelyhez a Szépasszony alakja is tartozik, ezért — úgy hisszük — lehet a gyula szláv nyelvű perifrasztikus elnevezése. Szinonim lehet ezzel a bolgárból adatolható Zubor, Zubur névalak is, amelynek jelentése ismét csak ’hegyes karó, cölöp , cövek.


Családi és társadalmi viszonyok. Földrajzi fogalmak. SERES ANDRÁS MOLDVAI CSÁNGÓ GARABONCIÁSOK A garabonciás vagy garabonciás diák a magyar néphit egyik csodás lénye. Ez közszói ragadványnév az azonos ’karó, rú cölöp ’ jelentésű köznévből.


Ha magyarosan olvasandó, akkor vö. Nas ~ Nass ~ Naß (ill. Nasz) családnév, melyek előfordulnak lengyel és cseh területen is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések