2017. augusztus 29., kedd

Hódmezővásárhelyi fazekasok

Egyike azoknak, kik a több száz éves fazekas hagyományokat követik. Hódmezővásárhely nemcsak az Alföl hanem a magyar fazekasság legjelentősebb központja. Ott tettem szakmunkás vizsgát és ott helyezkedtem el mint korongos.


Közben beiratkoztam a. Az itt dolgozó fazekasok három stílust alakítottak ki, amelyek jól megkülönböztethetőek egymástól. A fekete vagy vörösesbarnán kívül a fehér alapon kobaltkék, illetve a zöld mázak hódítottak teret.

Ambrus Sándor fazekas, népi iparművész fazekasházában megismerkedhetünk a különböző alkotásaival, a műhelyben. Az érdeklődők korongozhatnak, festhetnek és agyagot is. Zöldlépés Nordic Walking Közhasznú Egyesület az Európa Parkban a Pető F. Válogatott Fazekasok a-zs linkek, Fazekasok a-zs témában minden! Megbízható, ellenőrzött tartalom profi szerkesztőtől - Neked. Szecessziós stílusjegyekkel, szamárhátíves oromzattal, körlezárású ablakaival az egyik legkarakteresebb épülete a városnak.


A ma élő és még dolgozó fazekasok között nem egy, a népművészet mestere. A szőrhímzés kender és len alapanyagon készült.

A vásárhelyi hímzés is hírnevet szerzett készítőinek. A hímzőfonalat birka szőréből készítették és növényi festékanyagokkal festették. Kevés színt használtak, barnát, vöröset.


Korának megfelelő állapotban , néhol mázhiánnya. PrograNordic walking sportág megismertetése, alaptechnika oktatása, tanácsadás a folytatáshoz. Postázás a mindenkori postai díjszabás szerint. A közel ezer lakosú város Szegedtől km-re északkeletre fekszik. Tehát akkor a fazekasok esetében különösen igaz a mondás: gyakorlat teszi a mestert?


Egy laikus hogyan tud különbséget tenni egy keramikus és egy fazekas munkája között? A keramikus a saját ötletét, gondolatát valósítja meg. A fazekas a régi népi hagyományokra építve, a régi szabályokat. A zászlófelvonás, az ünnepi alakuló ülés, az eskütétel és a gratulációk.


A képviselő-testület tagjai: Dr. A hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda, nagy kiterjedésű, ligetes, parkos környezetben terül el. Jól megközelíthető helyen, nyugodt környezetben több, szabadtéri termálvizes medence kínál enyhülést a reumatológiai panaszokra. We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. A mázak nagyobb mennyiségű használata feltehetőleg a hódmezővásárhelyi fazekasok hatásának köszönhető.


A város több tucat műhelyében akkoriban kezdték el készíteni a zsemlyesárga alapszínű, ún.

Barta Julianna Népi Iparművész, fazekas oktató. Kiadványok a témában,Receptek kerámiában. Minden ami kerámia. Kerti partikra kerámia edények.


Kirándulások szép helyekre,fazekas tájegységek jellemzői képekben is,kiállítások,vásárok képekben. Fal- és padlóburkolati kerámia dekorációk, építőipari díszítőelemek (pl. szeletelt tégla) A Kerámia Profil Bt. Fő profilunk a vágott mozaik, de a gyári. Kedveltek voltak a mezőtúri, a tószegi, a kalocsai, a bajai, a szegedi, a hódmezővásárhelyi , a szentesi fazekasok munkái, de távolabbi tájakról, így a Dunántúlról Csákvárról, Szekszárdról, Mórágyról, Mohácsról is érkezett fazekastermék.


A gömöri fazekasok látták el az egész Nagyalföld népét jó minőségű. A Mezőtúri Fazekasok (világ)Találkozója ( október 13.) konferencia részének programja kialakult: Lajkó Orsolya régész, a középkor végi, elsősorban alföldi kerámiák régészeti anyagát mutatja be. A március 18-ig látható tárlat időrendben mutatja be a hódmezővásárhelyi kerámiaművészet értékeit.


Bemutatják a Tornyai János.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések