2020. április 6., hétfő

Vésett fal javítása

A fal javítását mindig a nagyobb lyukakkal, csavarok furataival, repedésekkel kezdjük! A lyukak - furatok javítása előtt érdemes azok belsejét megnedvesíteni, bevizezni! Ekkor a poros felület vizet vesz fel, így könnyebben tapad meg a glettanyag és száradás közben sem reped ki. Egy elég nagy helyen ki van vésve a fal a konyhában. Malteros javítás, majd vizes ecsettel simítás.


A fali képek átrendezésekor is koszos keretek alakulnak ki.

Nedves, tisztítószeres szivaccsal ezek is eltüntethetők, ám sajnos nem teljesen. Ha van azonos színű javító falfesték, akkor a fal portalanítása és lemosása után szinte alig marad nyoma a képnek. Ha repedések vagy kisebb-nagyobb lyukak tarkítják a falat, nem kell azonnal kőművest hívnod. Eláruljuk, hogyan javíthatod ki magad! Szegek kihúzása után, bútorok szállítása során, egy nagyobb szoba átrendezésnél könnyen előfordulhat, hogy a falunk megsérül.


Villanyszerelő munkája után fal javítása hogyan? Ezeket gipsszel berögzítette, de a vakolást nem vállalta. A villanyszerelő néhány helyen leverte a vakolatot, kivéste a vezetékek helyét, csöveket tett be, illetve egyes helyeken MM falvezetéket.

Hogyan javítsam ki (vakoljam be) ezeket a helyeket? Kábeldoboz volt a helyén, de most már nincs és szeretném eltüntetni. Még soha nem vakoltam. Miből kell vakolatot keverni és milyen vastagságban hordhatom fel? A fal stabilizálásánál speciális helyszínen süllyesztett, vasalt betont építünk a fal szerkezetébe ami tartalmazza a hőszigetelést is.


A sávalap megerősítésére a beton teljes keresztmetszetébe betonacélokat lövünk bizonyos szögekbe és távolságokba, a szétrepedt részekbe speciális ragasztót injektálunk, így megakadályozva a további alapsüllyedést. Fal helyett térelválasztó paraván Manapság egyre többen újítják fel a lakásukat, s ennek során az adottságokhoz igazodva igyekeznek tágítani szobáik alapterületét. Ez természetesen csak úgy lehetséges, hogy a szomszédos helyiség válaszfalát megszüntetik.


Igen fontos a fal megfelelő karbantartása, erről később szólunk. Tapasztalatom szerint az imént felsorolt vályogépítkezési módok ritkán keverednek, amennyiben egy vert, vagy rakott fal megsérül a pótlása, javítása ritkán szokott vályogtéglával történni, inkább az égetett tégla alkalmazása a szokványos. A fal festésének, tapétázásánál fontos a sima és egyenletes felület.


Sajnos a leggondosabban vakolt fal is lehet picit egyenetlen, és a bútorok, dekorációk rögzítésének furatai, régi falakon akár kis repedések is adhatnak plusz feladatot az előkészületekben. Salétromos fal Mitől salétromos a fal ? A fal salétromosságának oka általában a fal által a talajból felszívott nedvesség, amelyet a hagyományos bitumen szigetelés hiánya vagy elöregedése okoz. Ez a nedvesség azon túlmenően, hogy rendkívüli mértékben rontja a fal szigetelőképességét. A lyukak javítása előtt érdemes azok belsejét kicsit megnedvesíteni - így könnyebben tapad meg a glettanyag és száradás közben sem reped ki.


A glettanyagot a spaknival próbáljuk meg minél jobban beletömködni a lyukba.

Nyílászárók fölé porotherm áthidalókat szoktunk betenni a stabilitás végett. A falrakás befejezése után néhány nappal (száradástól függően), véshetővé válik a fal , jöhet a villanyszerelő, víz-gáz-fűtés szerelő dolgozni. Vakolás (horonyjavítás) A vakolat egy egybefüggő 1-centi vastag felületet képez a falon. A fal szilárdságának további javítása érdekében acélhuzalokkal erősítjük meg.


Részben már felkerült a tapasztóanyag, haladunk tovább. Kezd kiegyenesedni a fal , a komoly sérülések már nem láthatóak. Több évtizede nem renovált házfalak is teljesen újszerűvé varázsolhatók. Ha porlik a fal , kefélje le a laza anyagot, majd a festés előtt kenje át alapozóval a felületet.


Alávésve tartósabb Széles vésővel és gumikalapáccsal verje le a lehámló vakolatot. Ha reped a fal , összevarrják - Megmenthető a kedvenc ház Németh F. Bernadett Balatonfűzfő - Ma már nem kell fejvesztve csomagolni, új otthon után nézni, ha süllyed a ház, vagy a terasz, esetleg repednek a falak: a ház cölöp kerül, a falat meg összevarrják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések