2016. május 5., csütörtök

Magas trombocita leukémia

Sajnos a trombocytaszám csökkentésére pillanatnyilag nem áll rendelkezésünkre más gyógyszer. Kérdés azonban, hogy csak a trombocytaszáma magas ,. Kérdések és válaszok Vérképzőszervi daganatok ( leukémia , limfóma) témakörben. Sajnos” nem vagyok hozzáértő az orvosi problémákhoz, most viszont a mi családunkban is felmerült a baj.


Szóval többszöröse a megengedett.

Leukémia : a vérképző rendszer rosszindulatú betegsége. A csontvelőben a leukémiás sejtek (blasztok) visszaszorítják az élettani vérképző elemeket, mindez vérszegénységhez, fertőzések, vérzések kialakulásához vezet. A leukémia sejtek a csontvelő és a nyirokszervek mellett gyakorlatilag bármely szervet beszűrhetik. A leukémia a csontvelői eredetű sejtekből kiinduló kórós sejtburjánzás, amit régebben a vér rákjának is neveztek - ám ez az elnevezés nem pontos. Ennek oka az, hogy a kóros burjánzás nem a vérben, hanem részben a csontvelőben, részben pedig a nyirokrendszerhez kötött szervekben történik.


Magas trombocitaszám. Amennyiben magasabb a trombocitaszám az elvártnál, úgy az több betegséget is jelezhet. Gyakran kisebb-nagyobb bevérzések világítanak rá a problémára.

WEBBeteg szakértő válasza a Trombocita témában. A magas thrombocytaszám oka lehet, infekció, műtét utáni állapot, korábbi lépeltávolitás, daganatos betegség, vérzés, vérszegénység, gyulladásos megbetegedés, ill. Ilyen állapot például a magas vérlemekeszámból adódó esszenciális trombocitémia, mely során ugyanúgy előfordulhat vérrögösödés, mint vérzéses panasz.


Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a betegség lényegét és kezelését ismerteti. Vannak az alacsony vagy magas vérlemezkeszámnak olyan tünetei, amelyekre érdemes odafigyelnem? Minden különösebb ok nélkül kialakuló zúzódások, véraláfutások, kékfoltok, ok nélküli orrvérzés, vérzés a szájból vagy a végbélből esetleg kis sebből származó ésszerű időn belül el nem állítható vérzés vérlemezke rendellenességet jelezhet. A leukémiás megbetegedések sokáig teljesen tünetmentesek lehetnek, máskor pedig igen változatos tünetekkel kezdődhetnek.


A megbetegedés tünetei hátterében részint az áll, hogy a leukémiás sejtek nem tudják a fehérvérsejtek normális működését ellátni, másrészt, hogy a csontvelőben burjánzó leukémiás sejtek egyéb vérsejtek képződését gátolják. Felnőtteknél a leukémia leggyakrabban ötven és hetvenéves kor között alakul ki, de természetesen bizonyos esetekben fiatalabbakat is érinthet. Több típusa létezik, és mindegyiknek mások a tünetei, de van néhány olyan jel, amit ha tapasztalunk magunkon, akkor a betegség valamelyik fajtájának jelenlétére.


Fvs érték: gyulladásos folyamatok, akut pankreatitisz, akut reumás láz, leukémia , rosszindulatú daganatok, akut vérzésekfertőzések esetén. Eozinofil granulocita. Normál értéke: 2-. Fáradékony vagyok eléggé, karikás, sokat fáj a fejem. Félek hogy leukémia , de a laborban azt mondták rendben van a vérkép.


Fehérvérűség ( leukémia ) tünetei és kezelési lehetőségei.

Leukémiának nevezik a vérképző szerveket érintő rosszindulatú daganatok egy csoportját. A kór első tünete nagyon gyakran a magas fehérvérsejtszám (fehérvérsejt = leukocita), innen származik a betegség neve is: leukémia , magyarul fehérvérűség. A leukémia (fehérvérűség) a rosszindulatú rákos megbetegedések azon formája, amely a vérképző sejtekből indul ki.


A felszaporodott sejtek amellett, hogy kitöltik a csontvelőt. A leukémia a vérképzőszervek (csontvelő és nyirokcsomók) rosszindulatú daganatos betegsége, mely kapcsán a vérben igen nagy mennyiségben jelennek meg kóros fehérvérsejtek. A leukémia (= fehérvérűség) a vérben a fehérvérsejtek igen magas koncentrációjára utal, de az elsőleges betegség mégis egyszerű daganat, a vérben kimutatható nagyon sok fehérvérsejt. A média Commons tartalmaz B-sejtes krónikus limfocitás leukémia témájú médiaállományokat. A krónikus limfoid leukémia (CLL: chronic lymphocytic leukemia ) vagy más néven B-sejtes krónikus limfocitás leukémia (B-CLL) egy limfoproliferatív betegség, a leggyakrabban előforduló felnőttkori leukémia típus, mely a B-limfociták daganatos felszaporodásával jár.


Szintén a vörös csontvelőben termelődnek és napnyi kiöregedésük után a lépben bontódnak le. Nagyon fontos szerepük van a véralvadásban, a. A magas VVT szám krónikus szívbetegségre, krónikus tüdőbetegségre utalhat. Ilyenkor az oxigénhiány miatt fokozódik a vvt termelés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések