2016. május 18., szerda

Lakásárak alakulása budapesten

A Bankmonitor elvégzett egy gyors kalkulációt, mert kíváncsi volt arra, hogy a következő húsz évben hány százalékkal kell éves átlagban emelkedniük a budapesti használtlakás-áraknak, hogy ma megérje hitelt felvenni a vásárláshoz. Az eredmény meglepő, de jobban belegondolva tökéletesen érthető: évi százalékos. De nem mindenhol ugyanúgy.


Ennyibe kerülnek az új lakások a főváros kerületeiben - Nyakunkon a teljes összeomlás? A válság során a devizahitelek miatt sokan megégették magukat, ezért a hitelfelvételi kedv is a béka feneke alá esett, és a bankok is megszigorították a hitelfelvételt, és igyekeztek szabadulni a rossz minőségű hitelállománytól.

Budapest agglomerációjába tartoznak Pest megye kisebb települései, falvai is. Lakosság bemutatása. Rengeteg becslés, ötlet, spekuláció látott napvilágot az utóbbi időben azzal kapcsolatban, hogy a lakásárak miként alakulhatnak a következő években. Van, aki szerint küszöbön az összeomlás, míg mások - elsősorban a CSOK-kal kapcsolatos legújabb programok hatására - az árak további drasztikus emelkedésére számítanak. Mi lehet az igazság, összeomlás vagy az.


Az ingatlanpiacról szóló írások általában óvatosan fogalmaznak. Megállhat az ingatlanárak emelkedése…” vagy “Elképzelhető, hogy csökkenni fognak a lakásárak …” De a helyzet az, hogy az árrobbanást mindig korrekció követi. Ez azt jelenti, hogy Budapest területén a lakóingatlanok száma év alatt 3.

Az alábbi tényezők ugyanakkor fékezik a lakásárak drágulásának az ütemét. Országos szinten még nem beszélhetünk túlértékeltségről, ellenben Budapest egyes kerületeiben megnőtt a túlértékeltség kockázata, ha megvizsgáljuk, hogy a munkabérekhez képest milyen nagymértékben megugrottak az ingatlanárak. Budapesten ez már a megfizethetőség határát súrolja, így az elemző szerint az áremelkedés üteme biztosan mérséklődni fog. Budapesten Magyarország össznépességének tizenhét százaléka él, ami közel millió fő. Arra egyáltalán nem számítanak, hogy Budapesten és a vidéki nagyvárosokban csökkenésnek indulhatnak az árak, mert jók a gazdasági kilátások, gyorsan nő a GDP, csökken a munkanélküliség, nőnek a bérek, javul a lakosság hitelképes sége.


Hiába csökkent például a belvárosi lakások átlagos négyzetméterára, az ingatlanok átlagára mégis nőtt. A budai panelek pedig négyzetméter alapon bár többe kerülnek, az értékesített lakások átlagára. S végül még két ábra, az egyik a városokban tapasztalható áremelkedés országosan, a másik ábrán ugyanez területi elosztásban. Az árak alakulása a termelés és a fogyasztás mennyiségét, azok szerkezetét is befolyásolja. Az árstatisztikák jellemzően a forgalomba kerülő javak árának időbeli változását figyelik meg, de területi árindexek (pl. vásárlóerő-paritás) is léteznek.


Budapesten és a vidéki nagyvárosokban több mint. A lakásárak emelkedésével párhuzamosan a garázsárak is növekedtek. Mennyit eshetnek a budapesti lakásárak ? Kedvencea budapesti lakáspiac még mindig olcsóbb mint a régiós. Engem a pesti ingatlanárak alakulása hidegen hagy, sokkal inkább.


Nem veszik meg már akármennyiért.

A nagyvárosokban és Budapesten már négy-öt éve folyamatosan emelkednek a lakásárak. Balogh László, az Ingatlan. Szerinte a már eleve drágának számító belvárosi kerületekben egy számjegyű lehet az áremelkedés üteme az. Ma már szakértőre és megfelelő árazásra van szükség, ha sikeresen értékesíteni akarjuk az ingatlanunkat a belvárosi ingatlanpiacon. Kedd Az Eurostat elemzése szerint Magyarországon az áremelkedés lassulása figyelhető meg a lakáspiacon, ami mind a befektetni tervezők, mind a vevők, mind pedig a bérlők számára jó hír.


A fővárosi lakáspiaci kondíciókban területi. Pest belső kerületeire irányultak, az összes külföldi vevő közül csaknem minden negyedik itt talált lakást. Míg a lakást vásárló külföldiek vidéken átlagosan 1millió forintot költöttek, Budapesten ez az összeg meghaladta a millió forintot.


Mind a budapesti , mind pedig a vidéki agglomerációs területeken meg-figyelhető a lakásárak emelkedése, ugyanakkor a központi települések árszintje általában távolodott a környező településekétől, és a budapes-ti agglomeráción belül is nagyobbak lettek a területi árkülönbségek. Egyre többen tartanak attól, hogy a lakáspiac erőteljes felpörgetése később alaposan visszaüthet. Az aggasztó jelek közé sorolható, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több, az ingatlanhitelek kockázatainak kezeléséről szóló ajánlást is kiadott.


A bankoknak például rögzíteniük kell az értékváltozásokat, mielőtt azok elérik a százalékot. A koronavírustól lemennek majd a budapesti lakásárak ? Válaszok a kérdésre. Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések