2020. május 15., péntek

Váll stabilizáló műtét

Az ismétlődő ficamok megszűnnek, a váll biztonsággal használható. Műtét nélkül meggyógyul vagy elkerülhetetlen a műtét ? Hátsó stabilizáló műtétek rehabilitációja. Magyarországon csak néhány éve használják ezt a műtéti eljárást.


Ebből következik a váll nagyfokú mozgásszabadsága, ugyanakkor nagyon kismértékű stabilitása.

Stabilizáló tényezők. A stabilitás fokozására több anatómiai képlet hivatott: az egyik legfontosabb, a vápa peremén végighúzódó rostporcos gyűrű (labrum glenoidale), amely kissé elmélyíti az ízületi árkot. A beavatkozás váll artroszkópia segítségével történik, ahol minimálisan invazív módon, 2-darab, cm-es bemetszés mellett artroszkóp segítségével az ízületi tok és a környező szalagok állományában felszaporodott kötőszövet felszabadítására kerül sor.


A műtét után a fájdalom jelentősen csökken. A fájdalmasan merev váll kialakulását valamilyen betegség vagy sérülés, műtét és az ezzel járó hosszan tartó rögzítés váltja ki. Ezek a váll mozgásának beszűkítését okozzák, és emiatt nem lehet megfelelően mozgatni a váll ízületeit. Az ízületet stabilizáló szalagok szakadását írja le és terápiás javaslatot is tesz.


Kezelés – Friss sérülésnél.

Minden ellátás lényege a hegesedés elérése az ízületet stabilizáló szalagokban. Nem műtéti kezelés. Az esetek nagy része (I, II, III?) kezelhető konzervatívan, azaz műtét nélkül. Több mint 5(pontosan 568) Swiss DolorClast lökéshullám terápiás készülékkel dolgozó orvost kértek meg, hogy mondják el a meszes váll kezelések során szerzett tapasztalataikat.


Ilyenkor csak limitált gyakorlatok végezhetők. Elsősorban gyógytornász mozgathatja passzívan a kart a mozgásbeszűkülések elkerülése végett. A beteg önállóan a műtét után 1-héttel a gyógytornász által. Gyakran sérül le a vállad? Hogyan tudsz vigyázni az egyik legsérülékenyebb ízületedre?


A leggyakoribb problémát a rotátor köpeny okozza, aminek a sérülése könnyen megkeserítheti az életünket. Tudni kell ugyan hogy a szövetek (porcok, szalagok) amik leszakadtak nem nőnek vissza a helyükre hanem egy rossz helyzetben rögzülnek, maj és a váll instabilitása kóros csúszkálás korai porckárosodáshoz vezet. Leggyakrabban elülső-alsó ficam miatt kerül sor műtétre.


Számos műtét ismert, ezek közül leggyakoribb a porcos vápagyűrű (labrum szakadás) helyreállító műtéte (Bankart műtét ). Ennek során a váll stabilizációjában. Egyéb esetekben lehet várni és gyógytornával segíteni, stabilizálni a vállat. Tudni kell ugyan, hogy a szövetek (porcok, szalagok) amik leszakadtak nem nőnek vissza a helyükre, hanem egy rossz helyzetben rögzülnek, maj és a váll instabilitása kóros csúszkálás korai porckárosodáshoz vezet.


Arthroscopos stabilizáló.

Habituális vállficam rehabilitációja, váll -hipermobilitás és sportsérülések gyógytornája. Statikus stabilizálás. Az egyik izomcsoport az ízületi fejet le- és befelé húzza a vápába, megakadályozza a fej felfelé. Túlterhelés hatására az ín állományában apró szakadások jöhetnek létre, mely gyulladást okoz, a vállőv és a felső végtag fájdalmas klinikai tüneteivel. A gyógytornát lehetőség szerint az első napokban, az orvos és a gyógytornász szoros együttműködésével elkezdik.


A hevedert az első hat héten hordani kell, hogy a műtétben érintett izmok regenerálódhassanak. Ezzel együtt a gyógytorna mindennapos feladat. Betegeim élsportolók, szabadidő sportolók, idősebb aktív betegek.


Az egynapos sebészeti ellátást leválasztottam a több napot igénylő betegcsoportok gyógyításáról. A vállban a felkarcsont fejét az un.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések