2020. május 22., péntek

Vakolás keverési arány

A falazóhabarcs készítéséhez hasonlóan a keverési arány a vakolóhabarcsnál is attól függ, hogy a keverést kézzel vagy géppel végezzük-e. A kézi keverésnél az alkotórészek nem elegyednek egymással olyan jól, ezért a homok hányada kisebb legyen, mint a gépi keverésnél. A hozzá szükséges keverési arány ugyanaz, de ezt már tejfől. Ezért falazó és ágyazó habarcsokhoz hétnél, vakoló munkákhoz hétnél fiatalabb. Kis munkahelyen a térfogat szerinti keverési arány használatos.


Minden vakolás alap feltétele, hogy az aljzat legyen száraz. Videoworkshopunk segítségével perc alatt. Max Direktor „Falazás, betonozás, vakolás ” című könyvéből idézünk részleteket a kiadó engedélyével. Milyen legyen a falazóhabarcs keverési aránya , ha téglafalat. Sok feladatot azonban csak kellő gyakorlással tudnánk úgy elsajátítani, hogy az elsőre is a lehető legszebben sikerüljön.


Ha mégis bízol kézügyességedben vagy csak szeretnél tisztában lenni a vakolás művészetével, akkor ez a cikk segítségedre lehet ebben. A pontos keverési arány valahol a kettő között van, sokban befolyásolja az adalékanyag (azaz a homok) minősége, a hőmérséklet, a keverés módja. Az az igazság, hogy ezt ki kell kísérletezni.


A túl sok mész zsírossá teszi a habarcsot, a vakolat könnyebben megreped. Vannak különféle természetes adalékanyagok (pl. állati szőr, stb.), de ezek nem terjedtek el, igazán. Majd ezeket a sávokat, alu léccel függőbe állítjuk, a felesleg lehúzásával, vagy a hiány pótlásával a függőlegesig.


A keverési arány megadható tömeg és térfogat szerint is. Ez a fenti keverési arány közel képlékeny beton halmazállapotot a ami a házi bedolgozáshoz jó. Mivel azonban sóder minősége pontosan nem tudható, azaz nem tudni mennyi víz van benne, milyen a pontos szemszerkezet, ezért ajánlatos az első mérés anyagaiból egy próbakeverést készíteni, ami a kötést is mutatni fogja.


A mész az egyik tradicionális vakolóanyag , akár kültéri, akár beltéri vakolatként is. A simító vakolatot célja, hogy az alavakolt falat teljesen simává varázsold. Ehhez csak vizet kell hozzákeverni a zsákon feltüntetett keverési arányok szerint.


A vakolatvastagságot ajánlatos két vékonyabb rétegben felvakolni. A felvakolt réteget fém, illetve műanyag kartecsni léccel húzzuk le. A vakolás ­hoz egy függőleges tengely körül for­duló, fából készített „célszerszám” szükséges. Az állvány-, illetve keret-szerűen elkészített szerkezet az alsó felső acéltüske körül elfordulva, a fal­síkok mentén elsimítja az előzőleg felhordott vakolatmennyiséget (1. ábra).


A vékony rétegben felszórt felület mindig rücskös mara amelynek érdessége a bekevert kőpor szemcsenagyságától függ. Ezeknek a keverési arányoknak betartásával a kisebb javításokhoz szükséges fedővakoló anyag mennyisége is kiszámolható. Vakoláshoz jó ez a arány ? Homok lapát,lapát mész,lapát cement. De ha nem idei a mész akkor lehet hogy elég 0. Válaszok a kérdésre. Az 1:keverési arány az jelenti, hogy egy vödör, hordóláda stb.


A helyes arány megtalálásához fontos, hogy a beton alkotóelemeit tömegarányokban mérjük. Ez azt jelenti, hogy ha van egy mérővödrünk, akkor az liter vízhez tartozó magasságot töltsük meg cementtel, majd mérjük meg úgy, hogy kivonjuk belőle a vödör tömegét. Ez a mérték lesz a keverési alap úgynevezett.


A benzinmotoros fűrész motorja benzin és motorolaj keverékével működik. A két anyag minősége döntő fontosságú a motor működése és élettartama szempontjából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések